Άρθρα

Βόλτα σκύλου: Τι πρέπει να γνωρίζετε

Η βόλτα σκύλου είναι πολύ σημαντική διαδικασία. Όλα τα σκυλιά χρειάζονται βόλτα. Προφανώς, δεν έχουν όλα τα σκυλιά την ίδια ενέργεια. Ένα Greyhound είναι εξαιρετικά δραστήριο, ενώ ένα Γαλλικό Bulldog χρειάζεται περισσότερη ξεκούραση. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι δεν τους αρέσει να πηγαίνουν για περπάτημα.

Οφέλη βόλτας σκύλου

Η βόλτα σκύλου, δεν προσφέρει στον μικρό μας φίλο μόνο διασκέδαση, αλλά έχει και σημαντικά πλεονεκτήματα για μας και το κατοικίδιό μας. Μερικά από αυτά είναι:

 • Υγεία των αρθρώσεων

Η βόλτα για τον σκύλο είναι κομβική για την υγεία των αρθρώσεων του. Οι αρθρώσεις χρειάζονται κίνηση, για να λειτουργήσουν σωστά. Αν το σκυλάκι μας κάνει καθιστική ζωή, πιθανότατα, στο μέλλον θα αντιμετωπίσει αρθριτικά προβλήματα. Ακόμα, για τα γηραιότερα σκυλιά που αντιμετωπίζουν αρθρίτιδα, το περπάτημα είναι ο καλύτερος τρόπος να ασκηθούν. 2-3 σύντομες βόλτες των 10 λεπτών είναι αρκετές.

 • Καλή φυσική κατάσταση

Δεν πρέπει να κακομαθαίνουμε το σκυλάκι μας. Οφείλουμε να δίνουμε έμφαση στην διατροφή και την άσκηση του. Ένα από τα συχνότερα προβλήματα υγείας, για πολλά σκυλιά παγκοσμίως, είναι η παχυσαρκία. Η βόλτα του σκύλου είναι ένα “όπλο”, προκειμένου να αποφύγουμε αυτήν την κατάσταση. Η παχυσαρκία, ενδέχεται να δημιουργήσει καρδιακά προβλήματα στον σκύλο μας. Μπορούμε και εμείς να εκμεταλλευτούμε τον περίπατο με το σκυλάκι μας και να διατηρηθούμε σε μία καλή φυσική κατάσταση. Win-win!

 • Βελτίωση του πεπτικού και του ουροποιητικού συστήματος

Η ύπαρξη ενός προγράμματος, για την κίνηση του ουροποιητικού συστήματος, μπορεί να γλιτώσει το σκυλάκι μας από προβλήματα, όπως η δυσκοιλιότητα και λοιμώξεις του ουροποιητικού. Μια βόλτα με τον σκύλο μας, δίνει στον τετράποδο φίλο μας την τέλεια ευκαιρία, να «ανακουφιστεί» αρκετές φορές.

 • Κοινωνικοποίηση

Η βόλτα βοηθάει τον σκύλο μας να ενσωματωθεί στο περιβάλλον και να αποκτήσει αυτοπεποίθηση. Η συναναστροφή με άλλα σκυλιά, συμβάλλει στην κοινωνικοποίηση του. Παράλληλα, κι εμείς μπορούμε να κάνουμε νέες γνωριμίες με κοινά ενδιαφέροντα.

 • Συμβάλλει στην ψυχική υγεία

Αν τα σκυλάκια μας έχουν αρχίσει να εκτονώνονται στα έπιπλα, μάλλον βαριούνται και αναζητούν μια δραστηριότητα. Μια βόλτα θα τα εκτονώσει, και θα περιορίσει τις προβληματικές τους συμπεριφορές. Σε έναν περίπατο, θα έρθουμε και εμείς πιο κοντά με τον σκύλο μας και θα χαλαρώσουμε από το άγχος της καθημερινότητας.

Τι να πάρουμε μαζί μας σε μια βόλτα

 • Νερό: Ειδικά, όταν έξω επικρατεί καύσωνας.
 • Λιχουδιές: Η βόλτα του σκύλου είναι η καλύτερη στιγμή για την εκπαίδευση του. Οι λιχουδιές θα χρειαστούν, ώστε να επιβραβεύσουμε την θετική συμπεριφορά.
 • Σακούλα απορριμμάτων: Οφείλουμε να μαζεύουμε τις ακαθαρσίες του σκύλου μας. Δεν μας φταίνε σε κάτι οι γύρω μας.
 • Λουρί: Ακούγεται αυτονόητο, αλλά δεν είναι. Πολλοί ιδιοκτήτες σκύλων θεωρούν, ότι το σκυλί τους είναι πλήρως υπάκουο, με αποτέλεσμα ατυχήματα ή επιθέσεις, λόγω της άγνοιας τους. Το τελευταίο που θέλουμε είναι να κινδυνέψουν άνθρωποι ή το σκυλί μας, επειδή δεν μπορούσαμε να το ελέγξουμε.
 • Μπαλάκι: Το παιχνίδι, είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να δεθούμε με τον σκύλο μας. Καθιστά την βόλτα αρκετά πιο ευχάριστη και για τους δυο μας.

Πως ο σκύλος μας θα σταματήσει να τραβάει το λουρί του

Τον σκύλο μας πρέπει εμείς να τον πηγαίνουμε βόλτα και όχι αυτός εμάς. Τα περισσότερα σκυλιά έχουν την τάση να τραβάνε το λουρί τους, κατά τη διάρκεια της βόλτας. Το ιδανικό σενάριο, στο οποίο ελέγχουμε καλύτερα την κατάσταση, είναι ο τετράποδος φίλος μας να περπατάει στο πλάι μας. Πώς θα σταματήσουμε το κατοικίδιο μας από το να τραβάει το λουρί του;

 • Προτιμάμε λουρί που δένεται γύρω από το στήθος του σκύλου μας. Έτσι, θα αποφύγουμε την μεγάλη ένταση γύρω από τον λαιμό του, ενώ το λουράκι στο σώμα θα τον εμποδίσει να φύγει αρκετά μπροστά. Είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκπαίδευση του σκύλου μας.
 • Αν το σκυλάκι μας τραβάει το λουρί, μπορούμε να σταματήσουμε επί τόπου, μέχρι να χαλαρώσει η πίεση. Αργά ή γρήγορα, το σκυλί μας θα γυρίσει να δει γιατί σταματήσαμε και θα στρέψει την προσοχή του σε μας.
 • Παρακινούμε το σκυλί να περπατάει δίπλα μας. Αυτό θα το επιτύχουμε με αρκετή προσπάθεια. Με ενθουσιώδη φωνή -για να του τραβήξουμε την προσοχή- δείχνουμε στον σκύλο μας που θέλουμε να περπατήσει. Για να τον πείσουμε, μπορούμε να τον επιβραβεύσουμε με κάποια λιχουδιά. Η εκπαίδευση είναι κομβικής σημασίας κατά την διάρκεια της βόλτας του σκύλου μας.

Τι να προσέχουμε

 1. Ειδικά, αν το σκυλί μας είναι μεγαλόσωμο ή έχει προβλήματα αναπνοής, αποφεύγουμε να πηγαίνουμε βόλτα το μεσημέρι σε περιόδους υψηλής ζέστης.
 1. Αν το σκυλί μας δεν είναι ιδιαίτερα κοινωνικό, ενδέχεται να προτιμάει περιπάτους σε ώρες που δεν θα συναντήσει πολλά άλλα σκυλιά.
 1. Στα βουνά και σε κήπους, πρέπει να προσέχουμε ιδιαίτερα για φόλες. Μπορεί η βόλτα του σκύλου να εγκυμονεί κινδύνους. Φροντίζουμε να έχουμε πάντα στο νου μας να μην βάλει στο στόμα του κάτι από το έδαφος. Μπορούμε να τον πάμε σε έναν εκπαιδευτή προκειμένου να μάθει να μην τρώει τίποτε που δεν του έχουμε δώσει εμείς οι ίδιοι.
 1. Αν η βόλτα σκύλου λαμβάνει χώρα στην εξοχή, τότε έχουμε το νου μας για φίδια. Ευτυχώς, η Ελλάδα δεν έχει πολλά δηλητηριώδη φίδια, αλλά υπάρχουν περιοχές όπου συναντάμε οχιές.
 1. Αν το σκυλάκι μας κουνάει την ουρά του και δείχνει ενδιαφέρον, τότε το αφήνουμε να πλησιάσει άλλα σκυλιά, εφόσον και αυτά έχουν φιλική διάθεση. Αν δείχνει σημάδια φόβου ή επιθετικότητας, οφείλουμε να το απομακρύνουμε, για να αποφύγουμε άσχημες καταστάσεις. Η σωστή εκπαίδευση, για την κοινωνικοποίηση του σκύλου μας, θέλει χρόνο και προσπάθεια.

Επιθετικές ράτσες σκύλων

Κάποιες ράτσες σκύλων είναι πιο επιθετικές από άλλες, και θέλουν εντατική εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, ήδη από μικρή ηλικία, ώστε να αποφύγουμε επιθέσεις σε άλλα σκυλιά ή ανθρώπους. Αν δεν τα εκπαιδεύσουμε σωστά, τότε το ατύχημα αναμένεται από στιγμή σε στιγμή. Μερικές από τις πιο επιθετικές ράτσες σκύλων είναι οι εξής:

 1. Doberman Pinscher

Αν εκπαιδευτούν σωστά, τα Doberman παρέχουν πολύ καλή συντροφιά. Είναι, όμως, από τις πιο επιθετικές ράτσες λόγω του φόβου τους. Είναι σημαντικό να τους μάθουμε να διαχειρίζονται το άγχος τους, και να έχουν περισσότερη αυτοπεποίθηση με το περιβάλλον και τους ξένους ανθρώπους και σκυλιά.

 1. Σκυλιά Δαλματίας

Τα σκυλιά αυτά είναι γνωστά, κυρίως, λόγω της ταινίας της Disney. Αν θέλουμε να υιοθετήσουμε ένα σκυλί Δαλματίας πρέπει να είμαστε διατεθειμένοι να σπαταλήσουμε αρκετό χρόνο να τα εκπαιδεύσουμε και να τα κοινωνικοποιήσουμε. Άμα ο χρόνος μας δεν είναι αρκετός για σχολαστική εκπαίδευση, καλύτερα να αποφύγουμε τη συγκεκριμένη ράτσα.

 1. Rottweiler

Τα Rottweiler είναι ιδιαίτερα προστατευτικά με την περιοχή τους, και μπορεί να γίνουν επιθετικά προς άλλα σκυλιά. Χρειάζονται κοινωνικοποίηση από τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, ώστε να αποθαρρύνουμε επιθετικές συμπεριφορές.

Η βόλτα σκύλου είναι σημαντική τόσο για την ψυχική, όσο και για τη σωματική του υγεία. Για αυτόν τον λόγο πρέπει να της δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή, για την ασφάλεια όχι μόνο του σκυλιού μας, αλλά και των υπολοίπων.