Άρθρα

Σκυλιά τσέπης : Ο απόλυτος οδηγός για τα αξιολάτρευτα πλάσματα

Τα σκυλιά τσέπης (teacup dogs), είναι τα πιο γλυκά πλασματάκια που μπορεί να δεις στη ζωή σου. Δεν είναι τυχαία οι τετράποδοι πρωταγωνιστές του tik tok και των social media γενικότερα. Ας δούμε, όμως, αναλυτικά τα πάντα για τα μικροσκοπικά κατοικίδια.

Συνηθέστερα σκυλιά τσέπης

 • Ίσως το πιο αξιολάτρευτο και γνωστό από όλα τα σκυλιά τσέπης είναι το Mini Pomeranian. Αυτή η φατσούλα απλά μας προκαλεί να το πάρουμε αγκαλιά. Αρχικά τα Pomeranian, χρησιμοποιούνταν για να τραβήξουν έλκηθρα, όμως σταδιακά οι άνθρωποι άρχισαν να τα εκτρέφουν με τρόπο τέτοιο, ώστε να καταλήξουν στην μικροσκοπική σημερινή τους μορφή. Μπορούμε να τα πάρουμε παντού μαζί μας.
 • Τα Beagle μπορεί και αυτά να έχουν μέγεθος τσέπης. Τα αξιαγάπητα σκυλάκια είναι γεμάτα ενέργεια και καλοσύνη. Μπορεί να είναι λίγο ανυπάκουα, βέβαια, αλλά αν ενσωματώσουμε το παιχνίδι και την διασκέδαση στην εκπαίδευση τους θα τα βοηθήσουμε αρκετά.
 • Σκυλιά τσέπης, μπορεί να είναι και τα Poodle. Όπως, ισχύει και για τα υπόλοιπα, τα Poodle δεν έχουν πάντα μέγεθος teacup. Είναι γνωστά για την εξυπνάδα και την κοινωνικότητα τους και είναι τα τέλεια σκυλιά για μια οικογένεια. Παρά την  εξωτερική τους εμφάνιση, δεν αφήνουν πίσω τους πολλές τρίχες και συνεπώς δεν καθιστούν κουραστικό το καθάρισμα.
 • Τα Maltese, μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων στον κόσμο, είναι από τα γνωστότερα teacup dogs. Γλυκά όσο δεν πάει αυτά τα σκυλάκια είναι γεννημένα για να τα παίρνουμε αγκαλιές. Δεν είναι και τα πιο ενεργητικά σκυλιά, οπότε αποτελούν τα ιδανικά lapdogs, αν δεν θέλουμε ένα σκυλί που να θέλει πολύ συχνά βόλτες και παιχνίδι.
 • Τα Chihuahua είναι τα σκυλιά τσέπης που συνήθως βλέπουμε να κουβαλούν μαζί τους σε κάποια τσάντα διάφορες celebrities. Παρά την γλυκιά τους εμφάνιση, τα Chihuahua θέλουν πολύ καλή εκπαίδευση και προσοχή. Αν δεν εκπαιδευθούν σωστά τότε μπορεί να γίνουν αρκετά φοβικά και αμυντικά απέναντι σε ξένους. Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να επιτεθεί σε κάποιον άνθρωπο.
 • Αρκετά δημοφιλής κατηγορία σκυλιών τσέπης είναι και τα Shih Tzu. Είναι ένα από τα πιο γλυκά σκυλάκια και για αυτό πολλοί προτιμούν να τα υιοθετήσουν. Αν μπούμε στο internet θα πετύχουμε αρκετές φωτογραφίες τους με φιόγκους ή άλλα αξεσουάρ. Είναι απλά ακαταμάχητα.

Πότε ένα σκυλί θεωρείται μεγέθους τσέπης

Για να θεωρείται teacup ένα σκυλί πρέπει να ζυγίζει περίπου 2,5 κιλά και μπορεί να έχει μέγεθος τόσο μικρό όσο 45 εκατοστά. Είναι, φυσικά, τα μικρότερα σε μέγεθος σκυλιά, σημαντικά πιο μικρά από τις standard εκδοχές τους. Τα λίγο μεγαλύτερα σε μέγεθος σκυλιά, ονομάζονται toy. Καθώς, toy θεωρούνται όσα είναι λιγότερα από περίπου 6 κιλά, τα σκυλιά τσέπης θεωρούνται από πολλούς και ως toy dogs.

Πως εκτρέφονται τα σκυλιά τσέπης

Τα σκυλιά τσέπης συνήθως δεν εκτρέφονται με φυσικό τρόπο. Υπάρχουν αρκετοί που χρησιμοποιούν τεχνικές, όπως η αιμομιξία, η οποία μπορεί να επιφέρει κληρονομικά προβλήματα υγείας, όπως η τύφλωση. Θα βρούμε, όμως, και πάρα πολλούς εκτροφείς, οι οποίοι χρησιμοποιούν  ηθικές μεθόδους και δεν θέτουν την υγεία των μικρόσωμων σκυλιών σε κίνδυνο. Αυτοί έχουν ήδη σκυλιά teacup, τα οποία και αναπαράγουν και μπορούν να μας διαβεβαιώσουν για την υγεία του κατοικίδιου που υιοθετούμε.

Γιατί να υιοθετήσουμε σκυλί τσέπης

Οι λόγοι που θα μας οδηγήσουν στο να υιοθετήσουμε ένα σκυλάκι τσέπης είναι αμέτρητοι. Είναι εκ φύσεως αξιαγάπητα και μπορούν να δώσουν αμέτρητη χαρά στον ιδιοκτήτη τους. Παρακάτω, ακολουθούν μόνο μερικά από αυτά.

 1. Δεν χρειάζονται μεγάλο σπίτι

Αν το διαμέρισμα μας είναι μικρό, τότε τα teacup σκυλάκια είναι ιδανικοί σύντροφοι. Δεν χρειάζονται πάρα πολύ χώρο, όπως άλλα μεγαλύτερα σκυλιά για να μπορέσουν να είναι χαρούμενα. Αντίθετα, δεν έχουν κανένα πρόβλημα να ζήσουν μέσα στην μικρή τους οικεία. Φυσικά, πρέπει να τους δίνουμε την προσοχή μας και να τους πάρουμε τα απαραίτητα παιχνίδια για να περνούν τον χρόνο τους.

 • Διατηρούν την εμφάνιση που έχουν από κουτάβια

Είναι πραγματικά σαν να μην μεγαλώνουνε ποτέ. Όσο μικρά και γλυκά είναι στην βρεφική τους ηλικία, παραμένουν και στο υπόλοιπο της ζωής τους. Για αυτό και είναι και οι βασιλιάδες των social media. Πως να μην λατρέψει ο κόσμος την γλυκύτητα που εκπέμπουν σε απόσταση χιλιομέτρων; Συνήθως, έχουν και αρκετά αστείες προσωπικότητες, οπότε διαθέτουν όλο το πακέτο για να γίνουν σταρ.

 • Δεν χρειάζονται μεγάλες βόλτες

Για τους τεμπέληδες είναι οι τέλειοι παρτενέρ. Δεν απαιτούν μεγάλες και συχνές βόλτες. Λόγω και του μικρού τους μεγέθους σύντομοι και κοντινοί περίπατοι είναι ιδανικοί για αυτά. Αν αντιμετωπίζουμε θέματα υγείας που μας περιορίζουν την κίνηση ή απλά βαριόμαστε, τότε δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ταιριάξουμε απόλυτα.

 • Δεν χρειάζονται πολύ τροφή

Οι θερμίδες που χρειάζονται για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες δεν είναι πολλές. Οπότε, ακόμα και αν χρειάζονται τακτικά γεύματα, οι ποσότητες δεν χρειάζεται να είναι τεράστιες. Θα γλιτώσουμε, λοιπόν, αρκετά χρήματα από την τροφή σκύλου.

 • Μπορούμε να τα παίρνουμε παντού μαζί μας

Αν δεν θέλουμε να αφήνουμε μόνο του το σκυλάκι μας όταν βγαίνουμε από το σπίτι, τότε τα σκυλιά τσέπης θα μας λύσουν τα χέρια. Χωράνε σε τσέπες, τσάντες ή απλά τα κουβαλάμε στα χέρια μας.

 • Τραβάνε την προσοχή

Ένα σκυλάκι τσέπης είναι σίγουρο ότι θα τραβήξει το ενδιαφέρον του κόσμου, όταν πηγαίνουμε βόλτα. Όταν είσαι για παράδειγμα στα μέσα μεταφοράς και το έχεις στην τσάντα σου, είναι σίγουρο ότι θα απολαύσει την αγάπη και τα χάδια των συνεπιβατών σου. Είναι, λοιπόν, πέρα ένας εξαιρετικός σύντροφος και ένας μαγνήτης προσοχής και λατρείας. Σίγουρα, θα μας βοηθήσει και μας να κάνουμε νέες γνωριμίες.

 • Είναι ιδανικά σκυλιά για την οικογένεια

Τα σκυλιά τσέπης είναι οι τέλειοι σύντροφοι για την οικογένεια. Τα παιδιά σίγουρα θα τα λατρέψουν, όπως κι εμείς δηλαδή. Τα περισσότερα από τα teacup σκυλιά αναζητούν την αγάπη και την προσοχή. Είναι σε αυτόν τον τομέα σαν μικρά παιδιά. Μπορούν να παίξουν μεταξύ τους και να διασκεδάσουν απίστευτα. Προσοχή, χρειάζεται μόνο, ώστε να μην υπάρξει κάποια πτώση από μεγάλο ύψος και προκύψει κάποιος σοβαρός τραυματισμός. Αν έχουμε ψηλές επιφάνειες, καλό είναι να αγοράσουμε μικρά σκαλάκια ή κάποια ράμπα για να τα βοηθήσουμε να ανέβουν ασφαλώς.

Συνοψίζοντας, τα σκυλιά τσέπης είναι η χαρά της ζωής. Αυτά είναι οι influencers που αξίζει να βλέπουμε στο internet. Το μόνο που χρειάζονται είναι η αγάπη και η φροντίδα μας. Μπορεί να είναι μικρά στο μέγεθος, αλλά έχουν μεγάλη καρδιά και προσωπικότητα.