Άρθρα

Ποια ράτσα γάτας σας ταιριάζει καλύτερα

Σκέφτεστε να υιοθετήσετε κάποια γάτα; Η απόφαση αυτή, θα δώσει μια πιο εύθυμη νότα στην ζωή σας. Οι γάτες, και ειδικά από την νεαρότερη ηλικία τους, είναι αξιολάτρευτες. Δεν είναι τυχαίο, πως στην αρχαία Αίγυπτο, διάφορες θεότητες είχαν την μορφή γάτας. Ποια ράτσα γάτας, όμως, σας ταιριάζει καλύτερα; Όπως και οι άνθρωποι, έτσι και τα ζώα έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και συνήθειες. Πριν υιοθετήσετέ, λοιπόν, κάποια γάτα, πρέπει να είστε σίγουροι ότι η προσωπικότητα της είναι κατάλληλη για σας.

Τι να προσέξετε πριν υιοθετήσετε μια γάτα

  • Γάτα ή γατάκι;

Τα γατάκια είναι απλά αξιαγάπητα. Μπορείτε να τα χαζεύετε με τις ώρες και δεν θα τα βαρεθείτε ποτέ. Χρειάζονται, όμως, και περισσότερη προσοχή. Οι προσωπικότητες τους διαμορφώνονται σε αυτό το στάδιο της ζωής τους, οπότε χρειάζονται έντονη κοινωνικοποίηση και φροντίδα. Είναι γεμάτα ενέργεια, οπότε πρέπει να τα επιβλέπετε διαρκώς, ώστε να είστε σίγουροι πως δεν θα τραυματιστούν. Αντίθετα, οι μεγαλύτερες γάτες είναι ήδη πιο εκπαιδευμένες και ανεξάρτητες, επομένως μπορούν να αντέξουν μόνες τους για περισσότερη ώρα. Αν η δουλειά και οι υποχρεώσεις σας, σας κρατούν μακριά από το σπίτι για μεγάλα χρονικά διαστήματα, καλύτερα να επιλέξετε μια πιο ώριμη γάτα.

  • Προσοχή με τα παιδιά και τα κατοικίδια

Μερικές γάτες είναι πιο επιθετικές. Συνεπώς, χρειάζεται μεγαλύτερη προσοχή, αν έχετε μικρά παιδιά. Στην προσπάθεια των παιδιών για παιχνίδι, μπορεί να προκαλέσουν άθελα τους την γάτα να τα γρατζουνίσει. Προτιμήστε μια ράτσα γάτας με πιο ήρεμο χαρακτήρα.

Ποια ράτσα γάτας να επιλέξετε

Η κάθε ράτσα γάτας έχει τα δικά της ιδιαίτερα γνωρίσματα. Παρακάτω, θα δείτε τις ιδιαιτερότητες μερικών, εκ των δημοφιλέστερων φυλών γάτας.

  1. Γάτα Μέιν Κουν

Η ράτσα γάτας Μέιν Κουν είναι μια από τις διασημότερες  στον κόσμο. Η δημοφιλία της διαρκώς αυξάνεται. Καθόλου παράλογο, αν αναλογιστεί κανείς πως μια ματιά αρκεί για να την ερωτευτείτε. Οι Μέιν Κουν είναι αξιαγάπητες και αγαθές. Είναι έξυπνα και κοινωνικά ζώα με παιχνιδιάρικη διάθεση. Καταρρίπτουν, μάλιστα, και το μεγαλύτερο στερεότυπο για τις γάτες: Τους αρέσει το νερό! Που ακούστηκαν αυτά τα πράγματα; Ο φιλικός και ήρεμος χαρακτήρας τους, τις κάνει εξαιρετικές συντρόφους για το σπίτι, αλλά δεν αναζητούν την προσοχή. Παρόλα αυτά, δεν θα πουν όχι σε ένα χάδι. Χάρη στην εξυπνάδα τους, μπορούν να μάθουν και κόλπα, οπότε θα διασκεδάσετε πολύ μαζί τους. Είναι ιδανική επιλογή για μια οικογένεια, καθώς αυτή η ράτσα γάτας είναι στοργική. Τους αρέσει να περιπλανιούνται, οπότε αν έχετε κάποια αυλή αφήστε τες να απολαύσουν τον καθαρό αέρα.

Σε μέγεθος, οι Μέιν Κούν είναι από τις μεγαλύτερες ράτσες γάτας. Για την ακρίβεια είναι οι δεύτερες μεγαλύτερες οικόσιτες γάτες, πίσω μόνο από τις γάτες Σαβάνας. Το βάρος τους διαφέρει, ανάλογα με το φύλο τους. Οι αρσενικές ζυγίζουν περίπου 6-8 κιλά, ενώ οι θηλυκές φτάνουν κατά προσέγγιση τα 5-6 κιλά. Η ουρά τους είναι μακριά και φουντωτή.

  1. Περσική γάτα

Οι Περσικές γάτες, είναι γεννημένες για χάδια και αγκαλιές. Διαθέτουν πυκνό τρίχωμα, στρογγυλό πρόσωπο και εκφραστικά μάτια. Είναι μια ράτσα γάτας μεσαίου μεγέθους. Το βάρος τους κυμαίνεται μεταξύ 3,5 και 7 κιλών. Ο χαρακτήρας τους είναι ήρεμος και ευγενικός. Οι περσικές γάτες δεν είναι επιθετικές, αλλά συμβιώνουν αρκετά καλά τόσο με παιδιά όσο και με κατοικίδια. Ενδεχομένως, να είναι απόμακρες με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν. Τους αρέσει η ηρεμία και κρύβονται όταν θέλουν την ησυχία τους. Συνίσταται, να τις κρατάτε μέσα στο σπίτι, καθώς μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα απέναντι σε σκυλιά και άλλες γάτες.

Οι Περσικές γάτες χρειάζονται καθημερινή φροντίδα. Το μακρύ τους τρίχωμα ενδέχεται να σχηματίσει κόμπους. Οφείλετε, να τις βουρτσίζετε καθημερινά. Είναι οι μικρές σας πριγκίπισσες. Εννοείται πως αφήνουν πίσω τους αρκετές τρίχες…

  1. Γάτα Σιάμ

Αυτή η ράτσα γάτας, είναι από τις αρχαιότερες στον κόσμο. Το όνομα τους προέρχεται από το Σιάμ (σημερινή Ταϊλάνδη), όπου και ήταν γάτες ναών. Μόνο άνθρωποι με ευγενή καταγωγή μπορούσαν να τις υιοθετήσουν. Το χαρακτηριστικό τους γνώρισμα, είναι τα γαλάζια μάτια τους, που τρυπάνε την καρδιά. Οι γάτες Σιάμ, γεννιούνται λευκές και αργότερα χρωματίζεται το δέρμα τους. Οι Σιάμ είναι αθλητικές, έξυπνες, και αγαπησιάρες. Το μέγεθος τους είναι σχετικά μικρό.

Οι γάτες Σιάμ αναζητούν την προσοχή και δεν θέλουν να μένουν μόνες τους για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Εκδηλώνουν συχνά την γνώμη τους και είναι πολύ «ομιλητικές». Θα κάνουν τα πάντα για να σας τραβήξουν την προσοχή και να τις χαϊδέψετε την ώρα που θέλουν. Επειδή, είναι ενεργητικές γάτες, αρμόζει να τις αφήνετε να περνάνε χρόνο έξω από το σπίτι. Τα πάνε σχετικά καλά με τα παιδιά, αφού τους αρέσει η προσοχή και είναι δραστήριες.

  1. Γάτα Βεγγάλης

Οι γάτες Βεγγάλης είναι μεγαλύτερες από την μέση γάτα. Ζυγίζουν περίπου 7 κιλά και μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος τα 70 εκατοστά. Αποτελούν μια σχετικά νέα ράτσα γάτας. Η πρώτη γάτα Βεγγάλης, εκτράφηκε το 1963, όταν ο εκτροφέας Jean Mill διασταύρωσε μια Αμερικανική κοντότριχη γάτα με μια Ασιατική λεοπάρδαλη. Ο άνθρωπος είχε όραμα. Το τρίχωμα των γατών Βεγγάλης, έχει πάνω στίγματα που θυμίζουν την προέλευση τους από την λεοπάρδαλη.

Οι γάτες Βεγγάλης είναι έξυπνες, αλλά και ζωηρές. Τους αρέσει να περνάνε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους και να σκαρφαλώνουν σε δέντρα. Γενικά, θεωρούνται υπάκουες, αλλά χρειάζονται σωστή εκπαίδευση. Όσον αφορά, την είσοδο τους στην οικογένεια, οι γάτες Βεγγάλης τα πάνε αρκετά καλά και κοινωνικοποιούνται τόσο με κατοικίδια, όσο και με τα παιδιά. Είναι προτιμότερο, βέβαια, να εξοικειωθούν μαζί τους από μικρή ηλικία.

  1. Γάτα Sphynx

Αυτή η ράτσα γάτας έχει μια εμφάνιση, που απλά σου μένει χαραγμένη στον εγκέφαλο. Γιατί; Επειδή, οι Sphynx δεν έχουν καθόλου τρίχωμα. Το σώμα τους καλύπτεται από ένα ελαφρύ χνούδι. Δεν έχουν ούτε καν μουστάκια και βλεφαρίδες. Οι πρώτες αναφορές, σε αυτήν την ράτσα γάτας προέρχονται από τους Αζτέκους, οι οποίοι τις χρησιμοποιούσαν, για να προστατεύουν τα σιτηρά τους. Η εμφάνιση τους θα σας κάνει είτε να τις λατρέψετε ή να τρομάξετε. Δεν υπάρχει μέση λύση.

Οι γάτες Sphynx λατρεύουν το παιχνίδι και την προσοχή. Είναι αρκετά εξωστρεφείς και ομιλητικές. Γενικότερα, τους αρέσει να χουχουλιάζουν και περνούν χρόνο με τους ιδιοκτήτες τους. Παρά την περίεργη εμφάνιση τους, είναι αρκετά στοργικές και τα πάνε αρκετά καλά με σκύλους, γάτες και μωρά. Χρειάζονται συχνά μπάνιο, για να απομακρυνθούν τα έλαια, που εκκρίνει το δέρμα τους.

Όποια γάτα και να υιοθετήσετε, το θέμα είναι να την αγαπάτε και να την φροντίζετε. Διαλέξτε μια ράτσα γάτας που ταιριάζει  σε εσάς και την οικογένεια σας.