Άρθρα

Τι πρέπει να ξέρω πριν πάρω γάτα

Είστε ακριβώς ένα «τσακ» πριν πάρετε οριστικά την απόφαση να υιοθετήσετε μια γάτα; Σκέφτεστε αν είστε πραγματικά έτοιμοι και σωστά ενημερωμένοι για όλες τις υποχρεώσεις που θα έχετε από δω και πέρα;

Καταρχάς, πρέπει να σας δώσουμε συγχαρητήρια για αυτήν σας την επιθυμία για υιοθεσία. Πραγματικά, αυτό το αξιολάτρευτο ζωάκι είναι βέβαιο ότι θα αποτελέσει τον καλύτερό σας «συγκάτοικο».

Η συντροφιά και οι στιγμές χαράς που θα σας προσφέρει μια γάτα είναι πολύ ιδιαίτερες. Ο ιδιόμορφος χαρακτήρας τους, που συνδυάζει την ανεξαρτησία, αλλά και την δοτικότητα θα σας εκπλήξει.

Για να είστε όμως, τόσο εσείς όσο και η γάτα σας ευτυχισμένοι και ικανοποιημένοι, πρέπει να ξέρετε κάποια πράγματα πριν προχωρήσετε στην υιοθεσία.

Πάμε λοιπόν, να δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να προσέξετε.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν πάρετε μια γάτα

 1. Δέσμευση ζωής

Αυτό που πρέπει να καταλάβετε εξαρχής και να το θυμάστε πάντα είναι ότι η υιοθεσία μιας γάτας θα είναι μια δέσμευση ζωής.

Μόλις η γάτα έρθει στο σπίτι σας, μαζί τη χαρά που θα πάρετε, πρέπει να κατανοήσετε καλά ότι θα αποτελεί και τον μόνιμό σας συγκάτοικο στο εξής.

Αυτό σημαίνει ότι για επόμενα πολλά χρόνια θα πρέπει να τη φροντίζετε και να την υπολογίζετε όπως ακριβώς θα κάνετε και για το παιδί σας.

Είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξάρτητες, αλλά φυσικά χρειάζονται βασικά πράγματα που μόνο εσείς μπορείτε να τους προσφέρετε.

Το φαινόμενο της εγκατάλειψης των κατοικιδίων ή αμέλειά τους είναι κατακριτέο σε οποιαδήποτε περίπτωση.

 • Στείρωση

Σε πολλές περιπτώσεις η γάτα που θα πάρετε δεν είναι στειρωμένη. Ειδικά, αν τηn υιοθετήσετε από μικρή ηλικία είναι δεδομένο.

Για να στειρωθεί μια γάτα πρέπει να έχει φτάσει σε μια συγκεκριμένη ηλικία. Ο κτηνίατρος θα σας δώσει όλες τις οδηγίες.

Η στείρωση είναι σχεδόν απαραίτητη διαδικασία, αφού σε πολλές περιπτώσεις αν δεν αναπαραχθούν εμφανίζουν προβλήματα υγείας.

Επίσης, τα ένστικτα της γάτας την οδηγούν στην ανάγκη για αναπαραγωγή, όποτε θα ακούτε πολύ συχνά αυτές τις χαρακτηριστικές ηχητικές αντιδράσεις που έχουν.

Αυτό, θα είναι «βασανιστήριο» τόσο για εσάς όσο και για εκείνες!

 • Επισκέψεις στον κτηνίατρο

Εφόσον, υιοθετήσετε μια γάτα τόσο στην αρχή όσο και στην πορεία, θα πρέπει να την πηγαίνετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα στον κτηνίατρο.

Ειδικά στην περίπτωση που υιοθετήσετε μια αδέσποτη γάτα (θερμά συγχαρητήρια), το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να πάτε στον κτηνίατρο για μια ενδελεχή εξέταση.

Πρέπει γίνει ο απαραίτητος έλεγχος και η αποπαρασίτωση και να αποκτήσετε μια κάρτα εμβολιασμού για εκείνη.

Εκτός από τον έλεγχο για πιθανές ασθένειες ή μολύνσεις που μπορεί να φέρει, πρέπει να ξέρετε ότι από κει και πέρα θα πρέπει να του κάνετε κάποια εμβόλια ανάλογα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου.

Από την άλλη, αν υιοθετήσετε μια ενήλικη γάτα και πάλι θα πρέπει να επισκεφτείτε τον κτηνίατρο για να ελέγξει την υγεία της και να της βάλλει το μικροτσίπ.

Ο κτηνίατρος θα σας ενημερώσει για όλες τις υποχρεώσεις που θα έχετε από κει και πέρα. Πρέπει να θυμάστε ότι η καλή υγεία της γάτας σας θα πρέπει πάντα να σας ενδιαφέρει το ίδιο θερμά.

 • «Ιδιαιτερότητες» γάτας

Πριν αποφασίσετε ποιο είδος ράτσας γάτας θα υιοθετήσετε πρέπει να κάνετε μια καλή έρευνα για να μάθετε ακριβώς τα χαρακτηριστικά τους. Η κάθε ράτσα έχει τα δικά της χαρακτηριστικά.

Για παράδειγμα, άλλες είναι πιο δραστήριες και άλλες πιο ήρεμες και χαλαρές. Αυτό, μπορείτε να το γνωρίζετε εξ αρχής και σε μεγάλο βαθμό να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Επίσης, κάποιες γάτες είναι πιο ευάλωτες και επιρρεπείς σε ασθένειες από κάποιες άλλες. Πρέπει να γνωρίζετε αυτά τα στοιχεία έγκαιρα.

 • Πιθανές αλλεργίες

Το ίδιο σημαντικό είναι να γνωρίζετε αν εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας έχει αλλεργίες στις γάτες.

Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι έχουν αλλεργία στο τρίχωμά της γάτας. Μάθετε έγκαιρα αυτήν την πληροφορία γιατί θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα.

 1. Υπόλοιπα μέλη οικογένειας

Το πιθανότερο είναι ότι δεν θα είστε οι μόνοι κάτοικοι του σπιτιού. Βεβαιωθείτε ότι οι συγκάτοικοί σας είναι το ίδιο πρόθυμοι να συμβιώνουν με μια γάτα!

Επίσης, δώστε προσοχή αν υπάρχουν παιδιά. Κάποιες γάτες ενδείκνυνται περισσότερο για οικογένειες.

 • «Προσωπικός» χώρος

Το αγαπημένο αυτό κατοικίδιο, όπως και τα περισσότερα, έχουν ανάγκη να γνωρίζουν ότι διαθέτουν ένα «προσωπικό-ιδιωτικό» χώρο.

Οι γάτες χρειάζονται τον «χώρο» τους (από νεαρή ηλικία) για να αισθάνονται άνετα και  ασφαλείς.

Φυσικά, δεν σημαίνει ότι χρειάζονται ολόκληρο δωμάτιο, αλλά μια μικρή «φωλίτσα» στην οποία μπορούν να απομονωθούν αν θέλουν.

Οι γάτες έχουν ανάγκη να μένουν «μόνες» κάποιες στιγμές.

 • Πιθανές ζημίες

Εντάξει, θα το έχετε ήδη σκεφτεί, αλλά καλό είναι να σκεφτεί διπλά και τριπλά.

Μια γάτα όπως κάθε κατοικίδιο, ενδέχεται να προκαλέσει κάποιες ζημιές στο σπίτι. Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι για αυτό και να το περιμένετε σε οποιαδήποτε στιγμή.

Για αυτό ακριβώς, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση αντιδράτε υπερβολικά, αφού το γνωρίζατε εξ αρχής.

Κάθε μορφή βίας είναι απαγορευτική.

 • Καθημερινή φροντίδα (τάισμα κ.λπ.)

Ενδεχομένως, να θεωρείται δεδομένο, αλλά καλό είναι να το τονίσουμε.

Το να υιοθετήσετε μια γάτα, σημαίνει ότι καθημερινά θα πρέπει να φροντίζετε για το τάισμα της, την ύπαρξη της ειδικής άμμου για την τουαλέτα κ.λπ. Μπορείτε να αγοράσετε και ειδικές ταΐστρες για να είστε πιο άνετοι.

Οι ποσότητες τροφής που χρειάζεται κάθε γάτα δεν είναι τυχαία, αλλά πρέπει να ορίζετε από τις ανάγκες της. Κάθε γάτα, ανάλογα με την ράτσα και την ηλικία της έχει και τις δικές ανάγκες.

Εννοείται ότι οι ειδικοί θα σας καθοδηγήσουν.

 • Ποιοτική τροφή

Σε συνάρτηση με το προηγούμενο, πρέπει να προσέξετε και την ποιότητα της τροφής που θα επιλέγετε.

Πρέπει να γνωρίζετε, ότι μια τροφή χαμηλής ποιότητας μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας στη γάτα σας (π.χ. στομαχικές διαταραχές).

Η τροφή πρέπει να επιλέγεται με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε ράτσας. Ο κτηνίατρος μπορεί να σας ενημερώσει κατάλληλα.

 • Καθαριότητα

Τέλος, μαζί με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις που θα έχετε, πρέπει να θυμάστε ότι η καθαριότητα του σπιτιού θα γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ρουτίνας σας.

Οι γάτες είναι πολύ καθαρές και μάλιστα πλένονται μόνες τους. Αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημά τους, αλλά ως ένα βαθμό θα δημιουργούν κάποιες εστίες βρομιάς στο σπίτι.

Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να σκουπίζετε περισσότερες φορές για τυχόν άμμο που έχει πέσει στο πάτωμα.

Και τώρα είστε πραγματικά καλά ενημερωμένοι για όλα τα «sos» σημεία που πρέπει να τσεκάρετε και να ξανασκεφτείτε πριν πάρετε μια γάτα! Οι υποχρεώσεις είναι αρκετές, αλλά να είστε σίγουροι ότι οι συναρπαστικές στιγμές που θα ζήσετε με τη γάτα σας θα είναι ανεξάντλητες!