Άρθρα

Γάτες για υιοθεσία: όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Έχετε πάρει τη απόφαση να υιοθετήσετε μια γάτα; Είστε έτοιμοι να ζήσετε καινούριες εμπειρίες και συναρπαστικές στιγμές με το αγαπημένο αυτό κατοικίδιο; Τότε είναι σίγουρο, ότι ήδη αναζητάτε τις καλύτερες επιλογές που υπάρχουν σε γάτες για υιοθεσία.

Σίγουρα, υπάρχουν πολλές επιλογές από ράτσες γάτας που προτείνονται για υιοθεσία, αλλά εσείς πρέπει να βρείτε εκείνη που θα σας «ταιριάζει» περισσότερο.

Η κάθε γάτα, ανάλογα με τη ράτσα της, έχει διαφορετική  προσωπικότητα, διαφορετικά χαρακτηριστικά και διαφορετικές ανάγκες.

Για αυτό, καλό είναι πριν προχωρήσετε στην υιοθεσία να κάνετε μια μίνι έρευνα σχετικά με γάτες για υιοθεσία και να εντοπίσετε τη μια και μοναδική που θα σας «συμπληρώσει».

Μπορείτε να νιώσετε ήδη ένα βήμα πιο κοντά στο αγαπημένο σας κατοικίδιο, αφού εμείς έχουμε κάνει αυτήν τη έρευνα για εσάς!

Πάμε λοιπόν να γνωρίσουμε καλύτερα μερικές μοναδικές και αξιαγάπητες γάτες για υιοθεσία.

Γάτες για υιοθεσία: ράτσες και χαρακτηριστικά

  1. Γάτα Περσίας (Persian)

Εννοείται, ότι η λίστα θα ξεκινούσε με τις γάτες Περσίας ή αλλιώς την «προσωποποίηση» της κομψότητας σε γάτα. Οι γάτες Περσίας, γνωστές και ως «Shirazi» στις χώρες της Μέσης Ανατολής, είναι μια καλή επιλογή από τις γάτες για υιοθεσία.

Πρόκειται για ένα «κομψό» αιλουροειδές μεσαίου μεγέθους με μακρύ, πλούσιο και μαλακό τρίχωμα με ποικιλία χρωμάτων. Έχει στρογγυλό και μεγάλο κεφάλι (αναλογικά με το σώμα της), ενώ τα μάτια της είναι εξίσου μεγάλα και με λαμπερά χρώματα.

Οι γάτες αυτές είναι η καλύτερη επιλογή αν ψάχνετε για έναν ήρεμο, στοργικό και φιλικό τετράποδο συγκάτοικο. Είναι ένα αγαπησιάρικο γατάκι που του αρέσει η τρυφερότητα. Δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριες και τους αρέσει να είναι οι «μοναδικές» στην οικογένεια.

Οι γάτες Περσίας αναμένεται να ζήσουν για αρκετά χρόνια, αν φυσικά λαμβάνουν την κατάλληλη φροντίδα. Όπως κάθε μακρύτριχη γάτα είναι πιο πιθανό να παρουσιάσουν δερματικά προβλήματα.

Για αυτό, είναι απαραίτητη η σχεδόν καθημερινή περιποίηση στο τρίχωμά τους, ώστε να παραμένει καθαρό και χωρίς κόμπους.

  • Μέιν Κουν (Maine Coon)

Μια από τις μεγαλύτερες ράτσες γάτας από τις προτεινόμενες γάτες για υιοθεσία είναι οι Μέιν Κουν.

Ενδεχομένως, το μέγεθός τους να σας φαντάζει «τρομακτικό» για γάτα, αλλά μην την απορρίψετε για αυτόν τον λόγο.

Οι γάτες αυτές είναι μεγάλες, αλλά είναι πραγματικά καλόβολες και φιλικές. Πολλοί είναι εκείνοι που τις χαρακτηρίζουν «ευγενικούς γίγαντες».

Είναι ημι-μακρύτριχες και το χρώμα τους μπορεί να έχει οποιαδήποτε παραλλαγή. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό, με μεταξένια υφή και τα μάτια τους μεγάλα και εκφραστικά. Το χρώμα των ματιών τους συνήθως, είναι πράσινο, χρυσαφί ή χάλκινο, αλλά μπορεί να υπάρχουν και άλλα.

Το τρίχωμα των Μέιν Κουν έχει ανάγκη από τακτική φροντίδα και περιποίηση, ενώ θέλουν και προσοχή στη διατροφή, αφού έχουν τάση για παχυσαρκία.

Είναι πολύ στοργικές και παιχνιδιάρικες, αλλά και πλήρως ανεξάρτητες.

  • Norwegian Forest (γάτα του Νορβηγικού Δάσους)

Μια ακόμη μεγάλου μεγέθους γάτα για υιοθεσία είναι η γάτα του Νορβηγικού Δάσους.

Η εντυπωσιακή αυτή γάτα μπορεί ζυγίζει αρκετά κιλά, ενώ έχει και αυτή πυκνό μακρύ τρίχωμα και έχει ιδιαίτερα χνουδωτό λαιμό. Το πρόσωπό τους είναι τριγωνικό με ψηλά τοποθετημένα αυτιά, ενώ υπάρχει ποικιλία χρωμάτων.

Παρά το μέγεθός τους, είναι εξαιρετικά ήρεμα και ήπια ζώα. Μπορεί η εμφάνισή τους να μοιάζει με αυτήν των άγριων γατών, αλλά χαίρονται να δένονται με τους ανθρώπους τους άνευ όρων.

Η γάτα του Νορβηγικού Δάσους δεν έχει εξαιρετικές απαιτήσεις, όσον αφορά στις ενδεδειγμένες συνθήκες διαβίωσής της.

  1. Γάτα Ιμαλάιων

Αδιαμφισβήτητα, οι γάτες Ιμαλαίων είναι μια εντυπωσιακή ράτσα γατών. Διακρίνεται για τα ιδιαίτερα και πανέμορφα χαρακτηριστικά της.

Μια τέτοια γάτα συνδυάζει τα κάλλη και τις ιδιαιτερότητες της Γάτας Περσίας με τον ιδιαίτερο χρωματισμό της Γάτας Σιάμ. Ο χρωματισμός τους οφείλεται στο περίφημο γονίδιο color point, που προκαλεί το σχεδόν λευκό-κρεμ χρώμα σε όλο το σώμα, εκτός των άκρων που είναι σκούρα.

Ονομάστηκε γάτα Ιμαλαίων γιατί έχει τους χρωματισμούς που παραπέμπουν στο κουνέλι Ιμαλαίων.

Μια γάτα Ιμαλαίων δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη. Είναι μακρύτριχη με πλούσιο μαλακό τρίχωμα και παρουσιάζει παρόμοια μορφολογία προσώπου όπως η γάτα Περσίας.

Το χρώμα της παραπέμπει στη γάτα του Σιάμ (κρεμ-λευκό με σκούρα άκρα).

Η γάτα Ιμαλαίων μοιάζει να είναι παχύσαρκη, αλλά στην πραγματικότητα είναι μυώδης και με γερό σώμα. Συνήθως είναι από 3 ως 5.5 κιλά.

Είναι γλυκές και πολύ στοργικές, ενώ αποζητούν τα χάδια και την περιποίηση! Δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριες, αλλά διαθέτουν και μια αρκετά παιχνιδιάρικη πλευρά.

Και αυτές οι γάτες έχουν ανάγκη από περιποίηση στο τρίχωμά τους.

  • British Shorthair (Βρετανική Κοντότριχη)

Στη λίστα με τις γάτες για υιοθεσία δεν θα μπορούσε να λείπει η συγκεκριμένη ράτσα. Η άκρως εντυπωσιακή αυτή ράτσα θεωρείται η αρχαιότερη βρετανική φυλή γάτας.

Πρόκειται για γάτα με κοντό τρίχωμα που δεν χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Έχει στρογγυλό κεφάλι και το χρώμα των ματιών της κλέβουν την παράσταση. Είναι βέβαιο ότι μόλις τις δείτε να τις ερωτευτείτε!

Το ιδιαίτερο με τις γάτες αυτές είναι η ποικιλία των αποχρώσεων που έχουν. Κάθε Βρετανική Κοντότριχη είναι χάρμα οφθαλμών. Αναζητήστε φωτογραφίες τους και θα εκπλαγείτε.

Είναι «ισορροπημένες», φιλικές και αφοσιωμένες στην «ανθρώπινη» οικογένειά τους. Είναι εντάξει με το να μένουν μόνες για αρκετές ώρες, αφού θα παίξουν μόνες τους αν δεν υπάρχει κανείς τριγύρω.

  • Γάτα Αβησσυνίας

Ανάμεσα στις πιο γνωστές κοντότριχες γάτες για υιοθεσία είναι οι γάτες Αβησσυνίας.

Οι κομψές αυτές γάτες έχουν πολύ ιδιαίτερη γούνα, αφού ο χρωματισμός του κοντού τριχώματός τους είναι να σαν έχουν το εφέ που δημιουργούν οι ανταύγειες. Ναι, καλά καταλάβατε. Κάθε τρίχα της φαίνεται να έχει και διαφορετική απόχρωση.

Είναι μεσαίου μεγέθους με δυνατά, λυγερά σώματα και λεπτά, ψηλά πόδια. Διαθέτουν τριγωνικό κεφάλι και μεγάλα λαμπερά αμυγδαλωτά μάτια.

Είναι πολύ «βολικές» γάτες για υιοθεσία, αφού δεν χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα.

Λατρεύουν να βρίσκονται κοντά στους ανθρώπους και είναι αφοσιωμένες στην οικογένειά τους. Επίσης, είναι ικανοποιημένες και χαρούμενες όταν παίζουν με τα παιχνίδια τους ή με άλλα ζώα.

    +1 ειδική αναφορά: The Sphynx

Για τους πιο «εναλλακτικούς» τύπους που θέλουν να επιλέξουν μια πιο ιδιαίτερη ράτσα γάτας, δεν υπάρχει καλύτερη από τη Sphynx.

Πρόκειται για μια άκρως ιδιαίτερη γάτα, που ίσως να μοιάζει «εξωπραγματική», αφού δεν έχει σχεδόν καθόλου τρίχωμα (μόνο λίγο χνούδι), ενώ το δέρμα της είναι ζαρωμένο.

Οι γάτες Sphynx χρειάζονται περισσότερη φροντίδα επειδή μπορούν εύκολα να καούν από τον ήλιο ή να κρυώσουν.

Δεδομένου ότι το δέρμα τους τείνει να είναι λιπαρό, χρειάζονται επίσης τακτικό πλύσιμο.

Παρ΄όλα αυτά, το να έχετε γάτα Sphynx θα σας προσφέρει όμορφες στιγμές, αφού έχουν μοναδικό χαρακτήρα.

Είναι πανέξυπνες, απίστευτα παιχνιδιάρες, φιλικές, εξωστρεφείς, γλυκές και πολύ τρυφερές. Ναι, όσο περίεργες και αν μοιάζουν, στην πραγματικότητα είναι πολύ τρυφερές.

Και τώρα είστε έτοιμοι να διαλέξετε τη γάτα που θα σας συντροφεύει και θα γίνει ο καλύτερός σας φίλος!