Αν έχετε ήδη υιοθετήσει μια γάτα ή αν σκέφτεστε τώρα να αποκτήσετε και εσείς έναν τέτοιο ιδιαίτερο φίλο, σίγουρο το κεφάλαιο της στείρωσης σας απασχολεί.
Το πιθανότερο είναι πως έχετε ακούσει ότι οι περισσότερες στειρωμένες γάτες εξασφαλίζουν με τη στείρωση μια πιο ποιητική ζωή, αφού αποφεύγουν πολλά προβλήματα υγείας και δύσκολες καταστάσεις.
Η στείρωση στις γάτες επιλέγεται για τη δική τους προστασία και δεν είναι μια παρεμβατική διαδικασία όπως πολλοί θεωρούν. Επίσης, ο μύθος ότι μια γάτα πρέπει να κυοφορήσει έστω μια φορά στη ζωή της, φυσικά δεν ισχύει.
Οι στειρωμένες γάτες είναι απολύτως προστατευμένες και υγιείς για το υπόλοιπο της ζωής τους. Η στείρωση είναι μια ασφαλής διαδικασία, που αν πραγματοποιηθεί σωστά από τους ειδικούς κτηνιάτρους, δεν θα προκαλέσει καμία επιπλοκή.
Εκτός από τα διάφορα προβλήματα υγείας (π.χ. ο ιός ανοσοανεπάρκειας αιλουροειδών – FIV) που αποφεύγονται με τη στείρωση, γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια εξάλειψης του θλιβερού φαινομένου των αδέσποτων γατιών.
Ο αριθμός των αδέσποτων γατών είναι πραγματικά τεράστιος και η ζωή τους βρίσκεται σε μόνιμο κίνδυνο. Με τη στείρωση κερδίζονται οι ζωές πολλών γατιών τα οποία χάνονται στους δρόμους (μπορεί να τα παρασύρουν αυτοκίνητα ή να έχουν άλλα ατυχήματα, να αρρωστήσουν κ.λπ.).
Για τους λόγους αυτούς, μην έχετε αμφιβολίες αν πρέπει να στειρώσετε τη γάτα σας. Επιλέξετε τη στείρωση, αλλά πρώτα ενημερωθείτε σωστά.
Πότε είναι ο ενδεδειγμένος χρόνος στείρωσης; Τι φροντίδα απαιτείται μετά; Τι πρέπει να προσέξετε στην τροφή; Υπάρχει ειδική τροφή για στειρωμένη γάτα;
Πάμε λοιπόν να δούμε παρακάτω όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε ως γνήσιοι «γατογονείς».
Πότε πρέπει να στειρώνονται οι γάτες
Το αγαπημένο αυτό ζωάκι όπως όλα έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και τις δικές του ανάγκες και απαιτήσεις. Πριν υιοθετήσετε μια γάτα και πριν προχωρήσετε στη στείρωσή της, πρέπει να ενημερωθείτε κατάλληλα από έναν κτηνίατρο.
Μαζί με τον κτηνίατρό σας, αφού αξιολογήσετε κάποιους κρίσιμους παράγοντες θα αποφασίσετε και τον χρόνο της στείρωσης.
Το πότε θα γίνει η στείρωση καθορίζεται από την ηλικία της γάτας. Φυσικά, αξιολογείται και η κατάσταση της υγείας της και η ράτσα της. Το αν είναι θηλυκή ή αρσενική δεν έχει ιδιαίτερη σημασία.
Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, οι κτηνίατροι συστήνουν η στείρωση να γίνεται στη φάση της εφηβείας πριν έρθει η σεξουαλική ωρίμανση είτε πρόκειται για θηλυκή είτε για αρσενική γάτα.
Η εφηβεία στις θηλυκές γάτες αντιστοιχεί στην ηλικία των 6 – 7 μηνών περίπου, ενώ στις αρσενικές στους 6 – 12 μήνες. Οι αρσενικοί γάτοι ωριμάζουν σεξουαλικά και αρχίζουν να αναζητούν σύντροφο από 7 έως 12 μηνών.
Οι νεότερες μελέτες δίνουν το πράσινο φως και στην πρώιμη στείρωση, δηλαδή γύρω στην ηλικία των 3 – 4 μηνών. Ο κτηνίατρος θα αποφασίσει την κατάλληλη στιγμή.
Πρέπει να είστε προετοιμασμένοι να δείτε αλλαγές στη συμπεριφορά τους όταν βρίσκονται σε οίστρο. Ενδέχεται να τρίβονται σε έπιπλα, να φωνάζουν πολύ έντονα, προκαλώντας σχεδόν ανυπόφορους (για εσάς) ήχους κ.ά.
Για τις γάτες είναι μια φυσιολογική συνθήκη, αφού επιθυμούν και αποζητούν το ζευγάρωμα.
Φυσικά, δεν σημαίνει πως αν αποκτήσετε μια ενήλικη γάτα δεν μπορείτε να τη στειρώσετε. Η στείρωση έχει ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και τα ίδια θετικά αποτελέσματα και για τις ενήλικες γάτες.
Αν πρόκειται για γάτες που θα έχετε σε κάποια αυλή ή πυλωτή, είναι πολύ σημαντικό να τις στειρώσετε. Οι στειρωμένες γάτες δεν απομακρύνονται ιδιαίτερα, αφού δεν αναζητούν ταίρι και έτσι εκτίθενται σε λιγότερους κινδύνους.

Διαδικασία στείρωσης
Πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση (μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά) και έχει κάποιες μικρές διαφοροποιήσεις για τη θηλυκή και αρσενική γάτα αντίστοιχα. Πραγματοποιείται μόνο από κτηνιάτρους ή εξειδικευμένους επαγγελματίες.
Συνήθως, πραγματοποιείται προεγχειρητική κλινική εξέταση τόσο στις θηλυκές όσο και στις αρσενικές γάτες, για να διαπιστωθεί αν μπορούν να υποβληθούν σε αναισθησία κ.λπ. Συνήθως, ο κτηνίατρος συστήνει νηστεία και στέρηση νερού μερικές ώρες πριν.
Η στείρωση για τα αρσενικά ζώα περιλαμβάνει την αφαίρεση και των δύο όρχεων, ενώ για τα θηλυκά συνήθως την αφαίρεση των ωοθηκών (ενίοτε και της μήτρας ανάλογα με τα κριτήρια του κτηνιάτρου).
Στειρωμένες γάτες: μετεγχειρητική φροντίδα
Συνήθως, οι περισσότερες γάτες μετά τη διαδικασία της στείρωσης μπορούν να επιστρέψουν απευθείας στο σπίτισας (εκτός αν αποφασίσει κάτι άλλο ο κτηνίατρος).
Αφού παραλάβετε το αγαπημένο σας κατοικίδιο, ο κτηνίατρος θα σας δώσει ακριβείς οδηγίες για στειρωμένες γάτες και τις ανάγκες τους.
Αν η γάτα επιστρέψει σπίτι σας την ίδια μέρα του χειρουργείου θα χρειαστεί κάποιες ώρες για να επανέλθει μετά τη νάρκωση (ειδικά για τις θηλυκές που η επέμβασή τους είναι ελάχιστα πιο σύνθετη). Πιθανότατα, να είναι ζαλισμένη, κακοδιάθετη και να μην κινείται ιδιαίτερα.
Η γάτα σας πρέπει να παραμείνει μέσα στο σπίτι, σε μέρος ζεστό και απαραίτητα όχι σε ύψωμα. Υπάρχει περίπτωση να πέσει, αφού θα είναι ζαλισμένη και να προκληθεί ρήξη των ραμμάτων με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Τοποθετήστε την στο δάπεδο πάνω σε καθαρές πετσέτες, γυρισμένη στο πλάι με τεντωμένο λαιμό, ώστε σε περίπτωση εμέτου να μην κινδυνεύσει.
Αφού συνέλθει εντελώς από την αναισθησία, επιτρέπεται να βαδίσει αν και θα είναι ασταθής.
Αν παρατηρήσετε ότι προσπαθεί να γλείψει ή ότι τραβάει τα ράμματά της, τοποθετήστε στο λαιμό της το ειδικό κολλάρο.
Δώστε της νερό και αν δεν επιθυμεί να πιεί βρέξτε της τα χείλη. Καλό είναι για τις επόμενες μέρες να της δίνετε μαλακές τροφές και να την αφήνετε να τρώει και να πίνει κατά βούληση. Χρειάζεται επίβλεψη, αλλά όχι καταπίεση.
Χορηγείστε στη γάτα σας μόνο τα φάρμακα που σας υπέδειξε ο κτηνίατρος χωρίς δικές σας πρωτοβουλίες (πχ. αντιβιοτικά, αναλγητικά κ.λπ.).
Στις περισσότερες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται απορροφήσιμα ράμματα.
Για τις επόμενες μέρες πρέπει να ελέγχετε την κατάσταση της τομής και αν παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο να ειδοποιήσετε τον κτηνίατρο.
Τροφή για στειρωμένη γάτα
Οι στειρωμένες γάτες χρειάζονται μια προσαρμοσμένη διατροφή με λιγότερες θερμίδες, προκειμένου να καλύψουν τις καθημερινές τους ανάγκες, καθώς οι ενεργειακές απαιτήσεις τους μειώνονται συχνά έως και 30%.
Φυσικά όμως, εξακολουθούν να έχουν ανάγκη από βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά για να παραμείνουν υγιείς και ζωηρές.
Μετά τη στείρωση χρειάζεται προσοχή στη τροφή, ώστε να μην παχύνουν. Με μια απλή μείωση της ποσότητας η γάτα λαμβάνει μεν λιγότερες θερμίδες, αλλά δυστυχώς δεν λαμβάνει επαρκείς ποσότητες θρεπτικών συστατικών.
Για αυτό λοιπόν, ακολουθώντας τις συστάσεις του κτηνιάτρου, πρέπει να βρείτε την κατάλληλη τροφή.
Υπάρχουν αρκετά είδη τροφών στο εμπόριο για στειρωμένα ζώα που περιλαμβάνουν σημαντικά συστατικά για την υγεία τους όπως το αμινοξύ L – καρνιτίνη (βοηθά στη διατήρηση του βάρους).
Η ισορροπημένη αναλογία της τροφής σε ασβέστιο/φώσφορο είναι σημαντική για τον οργανισμό της γάτας.
Επιπλέον, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης λίθων στα ούρα και τα νεφρά. Οι πρωτεΐνες υψηλής ποιότητας χορταίνουν τη γάτα και εξασφαλίζουν τη διατήρηση της μυϊκής μάζας, ακόμη και σε λιγότερο δραστήρια ζώα.
Τέλος, τα αντιοξειδωτικά είναι εξίσου απαραίτητα, αφού υποστηρίζουν τον μηχανισμό αναδόμησης των μεμονωμένων κυττάρων.
Πρέπει να δείξετε ιδιαίτερη προσοχή στη διατροφή της γάτας σας μετά τη στείρωση, βρίσκοντας την κατάλληλη τροφή για στειρωμένη γάτα.
Άλλωστε, πρέπει να σημειωθεί ότι η μοναδική επιπλοκή που σχετίζεται με τη στείρωση της γάτας, αφορά στην απότομη αύξηση του βάρους τους με ό,τι πρόβλημα αυτό συνεπάγεται (π.χ. εμφάνιση διαβήτη, αρθροπάθεια).
Η στείρωση είναι ένα σημαντικό κεφάλαιο για τη ζωή μιας γάτας και είναι απαραίτητο να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του κτηνιάτρου. Φροντίστε να εξασφαλίσετε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες τόσο για την ίδια την διαδικασία όσο και για το διάστημα μετά από εκείνη. Το αγαπημένο σας κατοικίδιο αξίζει τις καλύτερες δυνατές συνθήκες ζωής.