Η στείρωση σκύλου είναι πολύ κρίσιμη διαδικασία για την εξέλιξη της ζωής του αγαπημένου σας κατοικίδιου.
Τόσο για τα αρσενικά όσο και για τα θηλυκά σκυλιά αν δεν στειρωθούν ενδέχεται να προκύψουν κάποιες αρνητικές συνέπειες.
Σε αντίθεση με αυτό που υποστηρίζεται από κάποια μερίδα ανθρώπων, η στείρωση δεν παραβιάζει τα δικαιώματα και τη φύση των σκύλων. Αντίθετα, τους εξασφαλίζει μια πιο ευτυχισμένη και γεμάτη υγεία ζωή.
Με τη στείρωση σκύλου μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης δύσκολων και ανεπιθύμητων καταστάσεων. Συνήθως τα σκυλιά που δεν στειρώνονται εμφανίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.
Μάλιστα, στα θηλυκά σκυλιά μειώνεται ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, της μήτρας και των ωοθηκών. Μειώνει επίσης την πιθανότητα λοίμωξης της μήτρας.
Μαζί με τα παραπάνω, αποφεύγονται και οι κίνδυνοι που συνδέονται με μια εγκυμοσύνη, αλλά και διαταραχές στη λειτουργία του γεννητικού συστήματος όπως η ψευδοκύηση.
Αντίστοιχα για τα αρσενικά σκυλιά, μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης όγκων των όρχεων και προλαμβάνονται προβλήματα στον προστάτη.
Όπως γίνεται φανερό, δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης για το αν πρέπει να προχωρήσετε σε μια στείρωση σκύλου.
Έχοντας λοιπόν πλήρη γνώση της αναγκαιότητας της στείρωσης, πριν προχωρήσετε σε οποιαδήποτε κίνηση, πρέπει να ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο και να λάβετε οδηγίες.
Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να στειρώσετε τον σκύλο σας; Τι πρέπει να προσέξετε; Είναι απαραίτητο να βρείτε κάποια ειδική τροφή για στειρωμένο σκύλο;
Σε αυτά τα ερωτήματα θα βρείτε πολύ χρήσιμες πληροφορίες παρακάτω.
Στείρωση σκύλου: πότε πρέπει να γίνεται
Συχνά οι απόψεις διίστανται σχετικά με το πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να στειρωθεί ένας σκύλος.
Την οριστική απόφαση φυσικά θα την λάβει ο κτηνίατρος, αφού αξιολογήσει την κατάσταση της υγείας του ζώου, την ηλικία του, τη ράτσα του και το φύλο του.
Σε γενικές γραμμές, οι αρσενικοί σκύλοι μπορούν να στειρωθούν στην ηλικία των 5 μηνών περίπου, αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις.
Αν ένας σκύλος είναι ντροπαλός και εσωστρεφής, μερικοί συμπεριφοριστές συνιστούν να αναβληθεί η στείρωση μέχρι να ωριμάσει και να αποκτήσει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Έτσι, αποφεύγονται προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με τον φόβο.
Επίσης, οι μεγαλύτερες φυλές μπορεί να είναι πιο επιρρεπείς σε ορισμένα ορθοπεδικά προβλήματα αν στειρωθούν νωρίτερα, για αυτό ορισμένοι κτηνίατροι συνιστούν να γίνει η στείρωση στην ηλικία μεταξύ 9 και 12 μηνών.
Όσον αφορά τους θηλυκούς σκύλους είναι προτιμότερο να στειρώνονται πριν από τον πρώτο οίστρο τους, δηλαδή σε ηλικία 5 με 6 μηνών (συνήθως). Αυτό μειώνει σε μεγάλο βαθμό τον κίνδυνο εμφάνισης όγκων στους μαστούς.
Η στείρωση των θηλυκών κουταβιών δεν πρέπει να γίνεται πριν από την ηλικία των τριών μηνών, καθώς μπορεί να προκύψουν επιπλοκές στην υγεία τους αργότερα.
Φυσικά, μπορεί να στειρωθεί και ένας ενήλικος σκύλος.
Σε κάθε περίπτωση, η στείρωση θα προχωρήσει μόνο με τη σύμφωνη γνώμη του κτηνιάτρου.
Διαδικασία στείρωσης
Η στείρωση σκύλου είναι μια πολύ συνηθισμένη επέμβαση, η οποία γίνεται με αναισθησία, για να μην πονέσει καθόλου το ζωάκι κατά τη διάρκειά της.
Στα θηλυκά σκυλιά υπάρχει και η δυνατότητα να γίνει η επέμβαση λαπαροσκοπικά. Η λαπαροσκοπική επέμβαση είναι λιγότερο επεμβατική και αφαιρούνται μόνο οι ωοθήκες.
Έτσι μειώνεται ο πόνος, αλλά και ο χρόνος ανάρρωσης μετά το χειρουργείο.
Ανάλογα με τις συστάσεις και την αξιολόγηση του κτηνιάτρου, μπορεί να γίνει και αφαίρεση των σαλπίγγων και της μήτρας.
Στα αρσενικά σκυλιά ο πιο συνηθισμένος τύπος στείρωσης είναι η πλήρης αφαίρεση των όρχεων του σκύλου (χειρουργική εκτομή).
Μετά την επέμβαση, ο κτηνίατρος κάνει στον σκύλο παυσίπονες ενέσεις για να τον βοηθήσει στις μετεγχειρητικές ενοχλήσεις.
Μετεγχειρητική φροντίδα μετά τη στείρωση σκύλου
Όπως είναι λογικό μετά από κάθε επέμβαση, έτσι και στη στείρωση σκύλου, το ζωάκι πρέπει να λάβει μια πιο ειδική φροντίδα και περιποίηση.
Μετά την επιτυχή επέμβαση, ο κτηνίατρος θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων το σκυλί επιστρέφει σπίτι την ίδια μέρα.
Ο σκύλος κατά την επιστροφή του θα είναι λίγο κακοδιάθετος και νυσταλέος λόγω της επέμβασης. Σύντομα θα ξαναβρεί τον κανονικό, γεμάτο ενέργεια και ενθουσιασμό εαυτό του.

Η ανάρρωση και το είδος της φροντίδας που απαιτούνται, εξαρτώνται και από το φύλο του σκύλου, αφού η επέμβαση δεν είναι ίδια για τα αρσενικά και τα θηλυκά.
Πάντως, υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε τον αγαπημένο σας φίλο να επανέλθει πιο γρήγορα.
Την πρώτη νύχτα μετά τη στείρωση, καλό είναι μείνετε κοντά του, ώστε να νιώθει μεγαλύτερη ασφάλεια και θαλπωρή. Η ψυχολογία των σκυλιών είναι πολύ σημαντική.
Η αναισθησία που χρησιμοποιείται ενδεχομένως να τον επηρεάσει και να παραπονιέται ή να κλαίει. Αν και αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί, σε περίπτωση που συνεχιστεί πρέπει να ειδοποιήσετε τον κτηνίατρο.
Δώστε στον σκύλο σας ήπιες τροφές στα πρώτα του γεύματα μετά την επέμβαση, γιατί το στομάχι του μπορεί να είναι λίγο ευαίσθητο.
Θα σας δώσουν φάρμακα όπως παυσίπονα, αντιβιοτικά και αντιφλεγμονώδη τα οποία πρέπει να χορηγήσετε στον σκύλο σας για να τον βοηθήσετε να αναρρώσει.
Καθώς στα αρσενικά η διαδικασία είναι συνήθως λιγότερο επεμβατική, θα χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή μόνο για μία μέρα μετά το χειρουργείο.
Τα θηλυκά θα χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή για περίπου 3 ημέρες. Αν δεν γίνει λαπαροσκοπική επέμβαση, η στείρωση του θηλυκού σκύλου προϋποθέτει μια σχετικά μεγάλη τομή.
Σε περίπτωση που το σκυλί γλείφει, δαγκώνει ή ξύνει τα ράμματα, θα χρειαστεί να φορέσει ένα ειδικό κωνικό περιλαίμιο για να προστατευτεί.
Πρέπει να ελέγχετε τακτικά την πληγή του για να σιγουρευτείτε ότι επουλώνεται κανονικά. Αν παρατηρήσετε οτιδήποτε περίεργο επικοινωνήστε με τον κτηνίατρο.
Ο κτηνίατρος πρέπει να κάνει έναν επανέλεγχο στον σκύλο σας την τρίτη και τη δέκατη μέρα μετά την επέμβαση και αν χρησιμοποιήθηκαν μη απορροφήσιμα ράμματα, ο κτηνίατρος πρέπει να τα αφαιρέσει.
Η επόμενη βόλτα τους σκύλου σας με λουρί θα γίνει μόλις το επιστρέψει ο κτηνίατρος.
Ειδική τροφή για στειρωμένο σκύλο
Είναι πολύ σημαντικό να φροντίσετε τη διατροφή του σκύλου μετά τη στείρωση. Η στείρωση φέρνει αλλαγές στον οργανισμό του, αλλάζει το μεταβολισμό του άρα και τις ανάγκες του.
Μελέτες δείχνουν ότι οι στειρωμένοι σκύλοι έχουν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαροι και κυρίως οι θηλυκοί.
Η στείρωση αλλάζει ολόκληρη την ορμονική ισορροπία με την απώλεια των γυναικείων ορμονών και των οιστρογόνων. Έτσι, αυξάνεται το αίσθημα της πείνας, διότι οι ορμόνες του φύλου παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της όρεξης και του μεταβολισμού.
Αυτό είναι ιδιαίτερα προβληματικό, καθώς μετά τη στείρωση μειώνεται και το επίπεδο δραστηριότητας του σκύλου.
Ο λόγος που οι αρσενικοί σκύλοι παχαίνουν οφείλεται κυρίως στη μείωση της αυθόρμητης δραστηριότητας.
Η παχυσαρκία μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας όπως σακχαρώδη διαβήτη, καρδιαγγειακά προβλήματα κ.λπ. Για αυτό λοιπόν είναι απαραίτητη μια προσαρμοσμένη διατροφή.
Το να δίνετε απλώς λιγότερη ποσότητα τροφής δεν είναι αρκετό. Ουσιαστικά, μετά τη στείρωση μειώνονται οι ανάγκες για ενέργεια και αυξάνονται οι ανάγκες για σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα.
Η κατάλληλη τροφή για στειρωμένο σκύλο πρέπει να έχει λιγότερες θερμίδες και λιπαρά, αλλά μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε ίνες.
Με την καθοδήγηση του κτηνιάτρου θα βρείτε την κατάλληλη τροφή στην αγορά.
Η καλή υγεία του σκύλου σας εξαρτάται από εσάς και τη φροντίδα σας. Προσπαθήστε να εξασφαλίσετε στο σκύλο σας μια καλή ποιότητα ζωής και απολαύστε μαζί του όμορφες στιγμές!