Άρθρα

«Μέιν Κουν»: Οι γάτες με προσωπικότητα… σκύλου

Οι Μέιν Κουν αποτελούν μια από τις δημοφιλέστερες ράτσες γάτας παγκοσμίως και όχι άδικα. Οι πανέμορφες αυτές μεγαλόσωμες γάτες είναι στοργικές και κοινωνικές. Θα μπορούσε κανείς χαριτολογώντας να τις χαρακτηρίσει «αγαθούς γίγαντες». Ο χαρακτήρας τους είναι ιδιόμορφος, αφού περισσότερο θυμίζει σκύλο πάρα γάτα.

Αν προτίθεστε να υιοθετήσετε μια γάτα, η επιλογή μιας τέτοιας σίγουρα θα σας συναρπάσει.

Καταγωγή των Μέιν Κουν

Οι Μέιν Κουν θεωρούνται οι μόνες γηγενείς γάτες με μακρύ τρίχωμα στην Αμερική. Πιθανότατα, προέρχονται από ταξιδιώτες στην περιοχή του Μέιν, οι οποίοι φέρνοντας γάτες μαζί τους, αυτές αναμείχτηκαν με τις ήδη υπάρχουσες φυλές γάτας και δημιούργησαν μια εξ ’ολοκλήρου καινούρια.

Η ακριβής τους καταγωγή, δεν είναι ακόμα 100% επιβεβαιωμένη, για αυτό ενδέχεται να ακούσετε διάφορες παράδοξες θεωρίες. Για παράδειγμα, λέγεται ότι αποτελούν ανάμειξη γάτας και ρακούν, επειδή παρουσιάζουν κάποια κοινά εμφανισιακά χαρακτηριστικά. Η θεωρία αυτή, μολονότι είναι επιστημονικά αδύνατον να ισχύει, αναφέρεται συχνά από διάφορους ανθρώπους χάριν αστεϊσμού.

Χαρακτηριστικά και εμφάνιση

Το μέσο βάρος μιας αρσενικής γάτας Μέιν Κουν είναι περίπου 6-11 κιλά, ενώ το βάρος μιας θηλυκής κυμαίνεται από 3,6-5,4 κιλά. Όσον αφορά το μήκος τους, αγγίζουν τα 120 εκατοστά και το ύψος τους τα 40 εκατοστά. Το τελικό τους μέγεθος το φτάνουν σε ηλικία περίπου 4-5 ετών, καθώς αναπτύσσονται σχετικά αργά. Σύμφωνα με αυτά, γίνεται φανερό πως οι γάτες αυτές ξεχωρίζουν για το μέγεθός τους.

Η εντυπωσιακή εξωτερική τους εμφάνιση, θυμίζει σε μεγάλο βαθμό όπως προαναφέρθηκε, ρακούν (εξού  και το «Coon» στο όνομά τους). Το σώμα τους είναι μυώδες, με ανοιχτόχρωμο τρίχωμα στην περιοχή του στήθους. Το κεφάλι τους είναι σχετικά μεγάλο με τετραγωνικό μουσούδι. Το σαγόνι τους είναι δυνατό και είναι ευθυγραμμισμένο με το άνω χείλος και τη μύτη.

Είναι ημι-μακρύτριχες και το χρώμα τους μπορεί να έχει οποιαδήποτε παραλλαγή. Το τρίχωμά τους είναι πυκνό, με μεταξένια υφή και τα μάτια τους μεγάλα και εκφραστικά. Το χρώμα των ματιών τους συνήθως, είναι πράσινο, χρυσαφί ή χάλκινο, αλλά υπάρχει πιθανότητα να έχουν και διαφορετική απόχρωση. Τέλος, η ουρά τους είναι μακριά και φουντωτή.

Μέχρι πρότινος θεωρούνταν οι μεγαλύτερες οικόσιτες γάτες, ώσπου πρόσφατα πήραν τη θέση τους οι  Savannah.

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας τους

Ο χαρακτήρας τους είναι ακόμα πιο ιδιαίτερος από την εμφάνισή τους. Οι γάτες Μέιν Κουν διακρίνονται για τη φιλική και παιχνιδιάρικη φύση τους, αλλά και την ιδιαίτερη αγάπη που τρέφουν προς τους ανθρώπους που τις έχουν υιοθετήσει.

Σύμφωνα με τον όμιλο Cat Fanciers’ Association, αποτελούν τη δεύτερη δημοφιλέστερη ράτσα γάτας στην Αμερική. Διακρίνονται σε μεγάλο βαθμό για την εξυπνάδα τους και είναι εφικτό ακόμα και να εκπαιδευτούν. Το γεγονός αυτό, οδηγεί σε μια «άτυπη» σύγκριση με τα σκυλιά.

Παράλληλα, καταρρίπτουν και τον «κανόνα» πως οι γάτες αντιπαθούν το νερό. Αν τις δείτε να παίζουν σε νερόλακκους ή να σας συντροφεύουν όταν πλένετε τα πιάτα, μην σας φανεί περίεργο.

Οι γάτες αυτές προσαρμόζονται εύκολα σε όλες τις καιρικές συνθήκες, έτσι μπορούν να επιβιώσουν εύκολα είτε σε συνθήκες κρύου είτε ζέστης.

Είναι αρκετά κοινωνικές και συναναστρέφονται χωρίς προβλήματα τόσο με τα παιδιά όσο και με άλλα κατοικίδια. Θα χτίσουν έναν ιδιαίτερο δεσμό μαζί σας αν τις υιοθετήσετε και θα έχουν πολλή ανάγκη την αγάπη σας. Θα τις δείτε να επιδιώκουν να περνούν χρόνο δίπλα σας και είναι πολύ πιθανό να σας ακολουθούν μέσα στο σπίτι.

Οι γάτες αυτές, παραμένουν παιχνιδιάρικες ακόμη και σε μεγαλύτερη ηλικία. Θα έλεγε κανείς, ότι σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους θυμίζουν «γατάκια παγιδευμένα στο σώμα ενήλικης γάτας».

Παρά την κοινωνική τους φύση, ενδέχεται να είναι συγκρατημένες απέναντι σε  ανθρώπους που γνωρίζουν για πρώτη φορά, καθώς θέλουν να αισθανθούν πρώτα ότι μπορούν να τους εμπιστευτούν. Συνήθως, ανοίγονται περισσότερο δείχνοντας τον αγαπησιάρικο χαρακτήρα τους, μετά από λίγο χρόνο.

Ακόμα ένα χαρακτηριστικό τους, το οποίο τις καθιστά ιδανική επιλογή για εκείνους που εργάζονται και απουσιάζουν αρκετές ώρες από το σπίτι, είναι η μεγάλη προσαρμοστικότητά τους. Μπορούν να παραμείνουν εντός του σπιτιού, χωρίς να αντιμετωπίσουν ή να προκαλέσουν προβλήματα.

Είναι τόσο αξιολάτρευτες, που όσοι τις υιοθετούν δύσκολα μπορούν να τις αποχωριστούν έστω και για λίγο.

Φροντίδα

Το τρίχωμα των γατών Μέιν Κουν είναι σχετικά μακρύ και για αυτό έχει ανάγκη από τακτική φροντίδα και περιποίηση.

Η φροντίδα του τριχώματός τους, δεν χρειάζεται να σας ανησυχεί ότι θα είναι χρονοβόρα και κουραστική διαδικασία, γιατί στην πραγματικότητα είναι απλή χωρίς δυσκολίες. Αυτό συμβαίνει, λόγω του ότι έχουν ελάχιστο υπομανδύα και μόνο έναν ημίμακρο εξωτερικό μανδύα, πράγμα που οδηγεί στην σπάνια εμφάνιση κόμπων.

Γενικότερα, καλό είναι άμα υιοθετήσετε μια γάτα της ράτσας Μέιν Κουν, να τη χτενίζετε μια φορά την εβδομάδα και να την πλένετε, τουλάχιστον, μια φορά τον μήνα.

Πιο συχνή φροντίδα χρειάζεται κατά την αλλαγή του τριχώματος. Επίσης, πάντα πρέπει να ελέγχετε το τρίχωμά τους για παράσιτα και τσιμπούρια.

Διατροφή

Σχετικά με τη διατροφή τους θα πρέπει να είστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Η διατροφή των Μέιν Κουν, πρέπει να είναι προσεγμένη, καθώς έχουν τη συνήθεια να τρώνε παραπάνω και να οδηγούνται στην παχυσαρκία.

Αυτή η κατάσταση είναι ανεπιθύμητη, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων υγείας, όπως για παράδειγμα πρόβλημα στις αρθρώσεις τους. Παρόλα αυτά, χρειάζονται μια επαρκή ποσότητα θερμίδων σε καθημερινή βάση, αφού είναι μεγαλόσωμες και πολύ δραστήριες.

Για να επιλέξετε την κατάλληλη ποσότητα τροφής, πρέπει να ενημερωθείτε από τον κτηνίατρο και να ελέγξετε διάφορους παράγοντες.

Για παράδειγμα, πρέπει να λάβετε υπόψη σας την ηλικία της γάτας, αφού διαφορετικές ανάγκες έχουν οι ενήλικες και πλήρως ανεπτυγμένες γάτες, σε σχέση με τις νεότερες.

Μεγάλο μέρος της διατροφής τους πρέπει να περιλαμβάνει το κρέας και προφανώς, η ζάχαρη και τα συντηρητικά να είναι αποκλεισμένα από αυτή. Μια επιλογή είναι η ξηρά τροφή γάτας, που θα βρείτε στην αγορά σε μεγάλο εύρος.

Μέσος όρος διαβίωσης

Οι γάτες Μέιν Κουν ζουν κατά μέσο όρο 12 με 15 χρόνια. Συχνά βέβαια, μπορούν να ξεπεράσουν κατά πολύ το όριο των 15 χρόνων αγγίζοντας ακόμα και τα 20 χρόνια.

Άξιο αναφοράς είναι ότι η γηραιότερη οικόσιτη γάτα που έχει καταγραφεί, ήταν μια Μέιν Κουν στο Oregon των ΗΠΑ. Το όνομά της ήταν «Corduroy» και κατέχει το ρεκόρ Guiness από το 2015, έχοντας φτάσει στην ηλικία των 26 χρόνων. Οι Μέιν Κουν προσφέρουν εξαιρετική συντροφιά και είναι σίγουρο ότι θα τις λατρέψετε! Η αριστοκρατική τους εμφάνιση σε συνδυασμό με τον φιλικό τους χαρακτήρα, τις κατατάσσει στις καλύτερες επιλογές κατοικίδιων.