Άρθρα

Ποια είναι τα κατάλληλα σκυλιά για σπίτι

Ποια είναι τα κατάλληλα σκυλιά για σπίτι

Δεν χρειάζεται πια να μιλάμε για το πόσο σημαντικό είναι να έχει ο καθένας μας από έναν σκύλο. Το διαπιστώσαμε με τις δύο καραντίνες. Η καλύτερη συντροφιά των ανθρώπων που έβγαιναν για «μετακίνηση 6», ήταν τετράποδη.

Φυσικά, θα πρέπει να έχουμε κατά νου το τι μπορούμε να προσφέρουμε από άποψης χώρου και αγαθών σε έναν νέο τετράποδο φίλο. Μια και οι περισσότεροι από εμάς ζούμε σε διαμερίσματα και μικρότερα σπίτια, ας δούμε ποιες ράτσες είναι οι ιδανικές για εμάς.

Pugs

Αυτή η αξιολάτρευτη όψη των pugs τα καθιστά αγαπητά για κάθε υποψήφιο ιδιοκτήτη. Τα pugs είναι γνωστά για το τετράγωνο και μικρό σώμα τους, το γυαλιστερό ασημί τρίχωμα με τη σκουρόχρωμη μουσούδα. Αν και μετά βίας φτάνει τα 30 εκατοστά, προκαλεί εντύπωση με το βάρος του που κυμαίνεται από 6 έως 8 κιλά. Λόγω του ότι πρόκειται για μικρόσωμη φυλή, τα pugs χρειάζονται τροφή σκύλου ειδική για τις ανάγκες της ράτσας τους. Το στομάχι τους είναι μικρό, και συνεπώς χρειάζεται μικρότερες ποσότητες τροφής.

Προτείνονται ακόμα και για τον πιο αρχάριο ιδιοκτήτη, αφού είναι μια ήσυχη ράτσα. Μισή ώρα την ημέρα βόλτα είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεται.

Yorkshire Terrier (Yorkie)

Τα σκυλάκια – μοντέλα της ράτσας Yorkshire Terrier είναι θαρραλέα και αγαπούν να προστατεύουν τον ιδιοκτήτη τους. Μπορείτε να κουβαλάτε μαζί σας ένα Yorkie χωρίς κόπο, αφού σε πλήρη ανάπτυξη φτάνει έως τα 3 κιλά. Όπως και στην περίπτωση των pugs, για τα Yorkies προτείνεται τροφή σκύλου ειδική για τις μικρόσωμες φυλές.

Όσο ενεργητικά είναι στη βόλτα τους έξω, άλλο τόσο θέλουν τις αγκαλιές σας μέσα στο σπίτι. Για να μη συνηθίσει να είναι μόνιμα στα χέρια σας, καλό θα ήταν να έχετε κρεβατάκια σκύλου σε διαφορετικά δωμάτια του σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο, θα διατηρεί την οπτική επαφή μαζί σας, νιώθοντας ασφάλεια σε έναν δικό του χώρο.

Λουκάνικο – Dachshund

Ίσως η πιο πολυπληθής ράτσα στην πρωτεύουσα, όπως διαπιστώσαμε κατά τις βόλτες μας στις καραντίνες. Αυτά τα κοντά και μακρόστενα σκυλάκια είναι πολύ στοργικά και αναπτύσσουν γερούς δεσμούς αγάπης με τον ιδιοκτήτη τους. Ένα σκυλάκι λουκάνικο θέλει να κουρνιάζει μαζί μας. Γι’ αυτό και θα εκτιμήσει να έχει κάποια αξεσουάρ σκύλου που θα έχουν τη μυρωδιά μας, για τις ώρες που λείπουμε εκτός σπιτιού.

Στη διατροφή του χρειάζεται αρκετή προσοχή, αφού τείνει να γίνει υπέρβαρο. Ξηρά τροφή σκύλου σε μικρές ποσότητες είναι αυτό που χρειάζεται.

Γαλλικό Μπουλντόγκ

Αν και λέγεται «γαλλικό», η ράτσα του τελειοποιήθηκε στην Αμερική. Το γαλλικό μπουλντόγκ αγαπάει τους μικρούς χώρους διαμερισμάτων, όπως και τους ανθρώπους μέσα σε αυτά. Η φήμη του ως το καλύτερο σκυλί για οικογένειες που ζουν σε διαμέρισμα ευσταθεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται προσοχή.

Το γαλλικό μπουλντόγκ επιθυμεί άριστες σχέσεις στοργής με τον ιδιοκτήτη του, καθώς του είναι σημαντικό να αισθάνεται αγαπητό. Είναι πολύ υπάκουο και υπομονετικό, ενώ βολεύεται σε ένα σπιτάκι σκύλου, αρκεί να έχει δίπλα του τους ανθρώπους που αγαπά. Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα τέτοιο σκυλάκι, μην αμελείτε τη φυσική του κατάσταση, αφού χρειάζεται καθημερινά βόλτες για περπάτημα. Και τζόκινγκ να κάνετε, αυτό θα σας ακολουθήσει. Tip: Εκτιμά ιδιαίτερα το a/c κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Κοκόνι

Λίγοι από εμάς γνωρίζουν ότι υπάρχει και ελληνική ράτσα σκύλου, και μάλιστα για σπίτι! Το πανέμορφο κοκόνι είναι ένας σκύλος συντροφιάς με μακρύ, ίσιο τρίχωμα και πάντα ευχάριστη διάθεση. Εμφανισιακά μοιάζει με αλεπού, όμως, έχει μεγάλα κι εκφραστικά μάτια. Η πολύ καλή κατάσταση της υγείας του δεν δημιουργεί πολλές απαιτήσεις για τους ιδιοκτήτες του. Ποτέ δεν ξεπερνά τα 28 εκατοστά, ενώ το βάρος του κυμαίνεται από τα 4 έως τα 8 κιλά.

Είναι πολύ έξυπνο και του αρέσει να έχει τον δικό του χώρο. Οπότε, ένα σπιτάκι σκύλου είναι μία πολύ καλή επένδυση για τη ράτσα που προέρχεται κατευθείαν από τα αρχαία χρόνια (ναι, απεικονίσεις κοκονιού εντοπίζονται σε αγγεία και ειδώλια!).

Μaltese

Μία ακόμη «μεσογειακή» ράτσα σκύλου που είναι άκρως αριστοκρατική. Το maltese με το αψεγάδιαστο τρίχωμά του, είναι ικανό να κλέψει καρδιές κι ας είναι… pocket size. Με περίπου 25 εκατοστά ύψος και 2,5 κιλά βάρος, ένα maltese θα κάνει την καθημερινότητά σας πιο φωτεινή, σαν την προσωπικότητά του. Αν και του λείπει το ύψος, θεωρείται σκύλος φύλακας, αφού αντιλαμβάνεται κάθε απειλή στο περιβάλλον του.

Τα κρεβατάκια σκύλου στον χώρο σας θα αποτελέσουν θρόνο για την αρχοντική ύπαρξή του. Μην ξεχνάτε, άλλωστε, ότι σε πορτρέτα της Βασίλισσας Ελισάβετ Α’, βλέπουμε το πιστό της maltese.

Τσιουάουα

Ώρα να ανατρέψουμε τη φήμη του παιχνιδιάρικου αυτού σκυλιού. Όσο ύψος του λείπει, το έχει σε εξωστρέφεια και θάρρος. Φτάνει μέχρι τα 23 εκατοστά και ζυγίζει μέχρι 3 κιλά. Λόγω του μικρού τους μεγέθους, οι ποσότητες φαγητού που καταναλώνει είναι πολύ μικρές. Ξηρά τροφή σκύλου ειδικά προσαρμοσμένη στις ανάγκες μικρόσωμων φυλών είναι και σε αυτήν την περίπτωση η λύση.

Λατρεύει να βρίσκεται μέσα στο σπίτι, μαζί με ανθρώπους. Έχει τάσεις προσκόλλησης, για αυτό και το βλέπουμε συχνά να ακολουθεί τον ιδιοκτήτη του σε κάθε του βήμα. Μπορείτε να προμηθευτείτε διάφορα αξεσουάρ σκύλου που θα του αποσπάσουν την προσοχή από εσάς.

Πομεράνιαν

Τι πιο ταιριαστό για το σπίτι σας από μια σφαίρα γούνας με προσωπικότητα; Τα πομεράνιαν ζητούν από τη ζωή σας να είναι… η ζωή σας! Προσκολλώνται αρκετά στον ιδιοκτήτη τους, για αυτό και χρειάζονται ασκήσεις εκπαίδευσης ώστε να είναι ανεξάρτητα. Μια καλή ιδέα είναι κρεβατάκια σκύλου στους χώρους του σπιτιού που συχνάζουμε εμείς, ώστε να μην είναι συνεχώς πάνω μας.

Όσο προστατευτικά είναι με τα μέλη της οικογένειάς σας, άλλο τόσο επιφυλακτικά είναι με τους αγνώστους, στους οποίους δεν διστάζουν να γαυγίζουν ασταμάτητα.

Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ

Από τα πιο τρυφερά και πιστά πλάσματα είναι τα σκυλιά ράτσας Κάβαλιερ Κινγκ Τσαρλς Σπάνιελ. Ένα τέτοιο σκυλάκι δεν θέλει να μένει για πολλή ώρα μόνο του, για αυτό και χρειάζεται αξεσουάρ σκύλου για την εκτόνωσή του. Αξιοποιήστε την αγάπη του για περπάτημα στο έπακρο, ώστε να γυμνάζεται σε καθημερινή βάση.

Είναι επιφυλακτικό προς τους αγνώστους και καταλαβαίνει τις προθέσεις τους αμέσως. Αυτό σημαίνει ότι όταν αισθάνεστε άσχημα, το σκυλάκι σας θα το καταλάβει και θα σας κάνει νάζια για να χαρείτε. Αυτή η προσωπικότητα χωρά σε 7-14 κιλά βάρος και 30 εκατοστά ύψος.

Μίνι Πίντσερ ή Πίντσερ μινιατούρα

Για αυτούς που θέλουν ένα δραστήριο και πάντα κομψό σκυλάκι, τότε δεν υπάρχει καλύτερο από ένα μίνι πίντσερ. Μια πολύ ατρόμητη φύση, έτοιμη να προστατέψει τους ανθρώπους της και πάντα σε επαγρύπνηση. Αν και έχει μέγεθος… αγκαλιάς (έως 30 εκατοστά ύψος κι έως 6 κιλά βάρος), το μίνι πίντσερ δεν κάθεται για πολύ στην αγκαλιά του ιδιοκτήτη του.

Αν και δείχνει ανεξάρτητο, τον χειμώνα χρειάζεται τη βοήθειά σας. Το μίνι πίντσερ θα εκτιμήσει πολύ από τα αξεσουάρ σκύλου τα ρούχα, καθώς κρυώνει πολύ εύκολα. Πώς αλλιώς θα διατηρηθεί η κομψότητά του, άλλωστε;

Όλοι οι σκύλοι, ανεξαρτήτως ράτσας, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό. Τη θέληση για αγάπη και φροντίδα. Εμείς, μπορούμε να τους τα χαρίσουμε αυτά, όσο μικρό σπίτι κι αν διαθέτουμε.