Άρθρα

Εκπαίδευση σκύλων: Τι πρέπει να γνωρίζεις

Έχεις υιοθετήσει πρόσφατα κάποιο σκυλάκι και θέλεις να το εκπαιδεύσεις; Η εκπαίδευση σκύλων δεν είναι η πιο εύκολη διαδικασία στον κόσμο είναι όμως εξαιρετικά σημαντική για την σωστή ενσωμάτωση του κατοικίδιου μας στην ανθρώπινη κοινωνία. Ο σκύλος είναι ο καλύτερος σου φίλος και θα είναι πάντα εκεί για σένα.

Φρόντισε, λοιπόν, να του ανταποδώσεις αυτή την ανιδιοτελή αγάπη. Σε όποια ηλικία και να είναι το κατοικίδιο  σου, η αποτελεσματική εκπαίδευση είναι must. Ακόμα και αν είναι κουραστική, μπορείς ταυτόχρονα να διασκεδάσεις με τον μικρό σου φίλο. Παρακάτω, θα δεις τις πιο αποτελεσματικές συμβουλές για να πετύχεις τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Η εκπαίδευση σκύλων είναι καλύτερα να ξεκινά νωρίς

Το ιδανικό σενάριο είναι αν έχεις το σκυλάκι σου από μικρή ηλικία, να ξεκινήσεις ήδη από όταν είναι κουτάβι. Λόγω του ότι ο εγκέφαλος τους όταν είναι κουταβάκια αναπτύσσεται διαρκώς, η εκπαίδευση σκύλων είναι πιο αποτελεσματική όταν ξεκινά νωρίς. Αν ξεκινήσουμε να διδάσκουμε στο κουτάβι μας τις σωστές συμπεριφορές τότε κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε στο τέλος το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι αν έχουμε υιοθετήσει το σκυλί μας σε μεγαλύτερη ηλικία δεν μπορούμε να το εκπαιδεύσουμε σωστά. Καμιά ηλικία δεν είναι ακατάλληλη για την εκπαίδευση σκύλων. Απλά, όπως και ένα παιδί αν το αναθρέψεις σωστά από μικρό θα το βοηθήσεις να αναπτυχθεί σωστά και να αναπτύξει μια καλή συμπεριφορά, τότε το ίδιο θα γίνει και με το σκυλί σου.

Επιβράβευσε την καλή συμπεριφορά

Ίσως η πιο χρήσιμη συμβουλή για την εκπαίδευση σκύλων. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να δείξεις στον τετράποδο φίλο σου ποια συμπεριφορά είναι η σωστή, από το να τον επιβραβεύσεις. Κάθε φορά που ο σκύλος σου επιδεικνύει σωστή συμπεριφορά, μπορείς να του δίνεις ένα σνακ, ένα παιχνίδι και κυρίως να το επιβραβεύεις  με στοργή. Δεν υπάρχει κάτι που τα σκυλιά να επιθυμούν πιο πολύ από την προσοχή και την αγάπη της οικογένειας τους.

Βέβαια, δεν πρέπει και να καλομάθεις το κατοικίδιο σου. Δύσκολα το σκυλάκι σου θα καταλάβει την σωστή συμπεριφορά αν το επιβραβεύεις συνέχεια και όχι μόνο όταν την επιδεικνύει. Δεν πρέπει για παράδειγμα όταν καταφέρεις να το κάνεις να καθίσει να τους δίνεις συνέχεια λιχουδιές μέχρι να σηκωθεί, αλλά μόνο όταν καθίσει, για να μπορέσει να συνδέσει την ορθή συμπεριφορά με την επιβράβευση.


Επίσης, δεν πρέπει να το επιβραβεύεις και όταν επιδεικνύει  λάθος συμπεριφορές. Η εκπαίδευση σκύλων θέλει προσοχή. Αν κάνεις λάθη, τότε μπορεί να παιδευτείς αρκετά και να μην επιτύχεις και το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μην είσαι πολύ αυστηρός

Δεν υπάρχει λόγος να καταφεύγεις σε υπερβολική αυστηρότητα. Πέρα από το ότι πιθανόν να στενοχωρηθείς και εσύ και ο σκύλος σου, είναι πιθανό αν τον επιπλήξεις μετά από την λανθασμένη συμπεριφορά, να μην καταλάβει γιατί το μαλώνεις. Η εκπαίδευση σκύλων είναι σημαντικό να βοηθάει το σκυλί να αντιληφθεί, να δουλέψει και εν τέλει να υιοθετήσει την σωστή συμπεριφορά.

Αν, λοιπόν, ο τετράποδος φίλος μας καταφύγει σε απρεπείς συμπεριφορές τότε ένα ήπιο κατσάδιασμα και η σωστή ένδειξη επί τόπου είναι ο καλύτερος τρόπος να καταλάβει το λάθος του. Είναι σημαντικό για την σωστή εκπαίδευση να περνάει καλά τόσο ο σκύλος όσο και εσύ. Η υπομονή είναι αρετή και οφείλεις να την διαθέτεις τόσο για σένα όσο και για τον τετράποδο φίλο σου.

Προτίμησε την σύντομη διάρκεια

Η εκπαίδευση σκύλων είναι καλό να έχει σύντομη διάρκεια και να μην κουράζει το σκύλο σου. Αν ταλαιπωρηθεί αρκετά, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα μπορέσει να αφομοιώσει σωστά τις κατάλληλες συμπεριφορές και η προσοχή του θα αφαιρεθεί. Δεν μπορεί να τον αδικήσει κανείς, αφού και οι άνθρωποι πάνω κάτω έτσι συμπεριφερόμαστε. Ποιος μπορεί να διατηρήσει την συγκέντρωση του όταν νιώθει κουρασμένος;

Φρόντισε, επομένως, να «σπάσεις» την εκπαίδευση σε μικρά μαθήματα στα οποία να επικεντρωθείς σε ένα κομμάτι της συμπεριφοράς και όχι σε πολλά μαζί. Το πιθανότερο είναι ότι θα χρειαστείς πολλές επαναλήψεις μέχρι να μπορέσει ο αγαπημένος σου φίλος να απορροφήσει την συμπεριφορά που θέλεις να του μεταδόσεις. Ακόμα μια φορά, θυμήσου να έχεις υπομονή και να διασκεδάσεις με την διαδικασία όσο περισσότερο γίνεται.

Δείξε ο ίδιος την κίνηση

Ένας καλός τρόπος να αντιληφθεί ο σκύλος σου την κίνηση ή συμπεριφορά που θες να του μεταδώσεις, είναι να του δείξεις ο ίδιος παραστατικά τι πρέπει να κάνει. Άμα θες δώσε και στον εαυτό σου μια λιχουδιά για επιβράβευση. Αν του κάνεις σαφές τι ακριβώς θέλεις να κάνει, τότε είναι ευκολότερο το σκυλάκι σου να σε καταλάβει και να μιμηθεί την κίνηση σου.

Τα σκυλιά σε μεγάλο βαθμό δρουν με βάση το ένστικτο και την υιοθέτηση συμπεριφορών. Σημαντικό στην εκπαίδευση σκύλων είναι και ο ιδιοκτήτης να είναι πραγματικό μέρος της διαδικασίας ως δάσκαλος. Δώσε το καλό παράδειγμα και βοήθα τον σκύλο σου να προσαρμοστεί το συντομότερο δυνατόν. Μην ξεχνάς πάντα να τον επιβραβεύεις όταν τα καταφέρνει.

Να είσαι σταθερός στην επιβράβευση

Η εκπαίδευση σκύλων πρέπει να διακατέχεται από συνέπεια. Μπορεί καμιά φορά να ξεχνιέσαι, αλλά πρέπει, όσον αφορά την επιβράβευση, να είσαι σταθερός. Μην θεωρείς δεδομένη την επιτυχία μετά από μια επιτυχημένη προσπάθεια. Η σταθερή επιβράβευση όταν καταφέρνει να επιτύχει την συμπεριφορά που του έχεις αναθέσει είναι επιτακτική.

Δεν μπορείς μια φορά να του δίνεις την λιχουδιά του ή όποιο βραβείο έχεις διαλέξει και την άλλη να μην του δίνεις τίποτα. Έτσι, ο σκύλος σου θα μπερδευτεί και δεν το θέλεις αυτό. Πρέπει να είσαι ξεκάθαρος όχι μόνο στις οδηγίες, αλλά και στους επαίνους.

Επαγγελματική βοήθεια

Αν δυσκολεύεσαι να διδάξεις τον σκύλο σου, μην στενοχωριέσαι. Δεν είσαι ο μόνος. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν και εκπαιδευτές και σχολές για κουτάβια. Η σωστή εκπαίδευση σκύλων είναι επιστήμη και χρειάζεται αφοσίωση και σκληρή δουλειά.

Αυτό μπορούν να στο εγγυηθούν οι εκπαιδευτές και θα σε βοηθήσουν να κάνεις τον σκύλο σου ένα μικρό gentleman. Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια αν δεις ότι δυσκολεύεσαι. Εξάλλου μιλάμε για ένα φίλο με τον οποίο θα ζήσετε πολλά χρόνια μαζί και θα σας δένει μια αγάπη που δεν πρόκειται να σβήσει ποτέ.

Η εκπαίδευση σκύλων όπως βλέπεις είναι απαιτητική. Αλλά και απαραίτητη. Αν δεν μάθουμε στον σκύλο μας την σωστή συμπεριφορά, τότε μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο όταν θα έρθει σε επαφή με άλλους ανθρώπους ή ακόμη και σκυλιά.