Άρθρα

Οι 10 πιο γνωστές ράτσες σκύλων που είναι σύντροφοι ζωής

Οι 10 πιο γνωστές ράτσες σκύλων που είναι σύντροφοι ζωής

Ας έχουμε ένα πράγμα κατά νου. Κάθε πλάσμα στο οποίο επενδύουμε συναισθηματικά, θα μας δώσει πίσω αγάπη. Είναι λίγο οξύμωρο, λοιπόν, να μιλάμε για πιο «πιστές» ράτσες. Όμως, υπάρχουν όντως κάποιες ράτσες που είναι λιγότερο ανεξάρτητες από τις άλλες και αποζητούν την ανθρώπινη συντροφιά. Σε αυτές μπορούμε να στραφούμε αν έχουμε διάθεση και χρόνο να επενδύσουμε στη σχέση μας με ένα σκύλο.

Η υπεύθυνη στάση μας απέναντι σε αυτά, με αμέριστη παροχή φροντίδας, θα μας ξεχωρίσει από άλλους ιδιοκτήτες. Ας δούμε, λοιπόν, αυτές τις ράτσες που, ας πούμε ότι είναι οι πιο «ανεκτικές» ράτσες σκύλων, απέναντι στην ανθρώπινη συμπεριφορά.

  • Ακίτα

Ποιος δεν έχει συγκινηθεί με την ταινία «Χάτσικο»; Αν γνωρίζουμε έναν τέτοιο άνθρωπο, τότε σίγουρα δεν αξίζει την αγάπη ενός Ακίτα. Τα Ακίτα είναι θαρραλέα σκυλιά και κάνουν τα πάντα για να προστατέψουν τους δικούς τους ανθρώπους. Είναι ένας μεγαλόσωμος σύντροφος ζωής, που έχει άριστες σχέσεις με παιδιά. Η κτητική του φύση μπορεί να χαλιναγωγηθεί με την κατάλληλη εκπαίδευση. Όμως, μπροστά στην αριστοκρατική του όψη και τη μεγάλη του καρδιά, η όποια κτητικότητα από πλευράς του φαίνεται έως και λογική. Ένα σπιτάκι σκύλου ώστε να μπορεί να διατηρεί την ανεξαρτησία του, όσο μας προσέχει παράλληλα, είναι ό,τι πρέπει.

  • Μπιγκλ

Ένας ανθεκτικός φύλακας παντός καιρού (και απίστευτης ομορφιάς) είναι ένα μπιγκλ στο σπίτι μας. Γεννημένο για να φροντίζει την οικογένειά του, το μπιγκλ προειδοποιεί για οτιδήποτε μπορεί να του φανεί ασυνήθιστο και απειλητικό στο περιβάλλον του. Η ευγενική του φύση κλέβει αμέσως καρδιές, όμως, ένα μπιγκλ ταλανίζεται από… διάσπαση προσοχής. Στην εκπαίδευσή του, για να είστε σίγουροι ότι τίποτα δεν θα του αποσπάσει την προσοχή, φροντίστε να έχετε αρκετή τροφή σκύλου, ώστε να τη συνδυάσει με την επιβράβευσή του. Μην ανησυχείτε για το πώς θα κάψει τις θερμίδες. Τα μπιγκλ είναι υπερδραστήρια σκυλιά και απολαμβάνουν να τρέχουν με τον ιδιοκτήτη τους. Ναι, θα κάψετε κι εσείς θερμίδες.

  • Τσιουάουα

Εδώ είμαστε για να «καθαρίσουμε» τη φήμη μιας από τις πιο πιστές ράτσες σκύλου που υπάρχουν. Τα τσιουάουα ζουν για τη συντροφιά του ιδιοκτήτη τους. Αν μπορούσαν να έμεναν μόνιμα πάνω του, θα το έκαναν. Για αυτό κι εσείς, αν δεν θέλετε αυτό το μικρό πλάσμα κολλημένο πάνω στο χέρι σας, μπορείτε με κάποια αξεσουάρ σκύλου να το… αποκολλήσετε. Αν πάλι, απολαμβάνετε αυτήν την προσκόλληση, τότε θα απολαύσετε και το πόσο πιστό θα σας είναι για μια ζωή.

Μην αναρωτιέστε, λοιπόν, γιατί γαυγίζουν τόσο πολύ έξω. Η «επιθετική» τους συμπεριφορά εντοπίζεται μόνο στις περιπτώσεις που αισθάνονται ότι απειλείται η οικογένειά τους.

  • Σκύλος Αγίου Βερνάρδου

Η λίστα μας θα ήταν ημιτελής χωρίς αυτήν την προσθήκη. Οι σκύλοι Αγίου Βερνάδου, όπως και τα Ακίτα, είναι άκρως κινηματογραφικοί. Η αγαπησιάρικη φύση τους τους καθιστά ιδανική συντροφιά για οικογένειες. Μπορεί η μεγάλη σωματοδομή τους να χρειάζεται αρκετή ξηρά τροφή σκύλου για να διατηρηθεί, όμως, αυτή είναι που τονίζει τον υπερπροστατευτικό τους χαρακτήρα. 

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζονται τα κρεβατάκια σκύλου που θα προμηθευτείτε. Οι σκύλοι Αγίου Βερνάδου χρειάζονται παχύ στρώμα και καλή ποιότητας κρεβάτι, αφού είναι εύκολο να εμφανίσουν κάλους στις αρθρώσεις. Άλλωστε, δεν θα πρέπει να κάνετε εκπτώσεις την άνεση του πιο πιστού σας συντρόφου.

  • Ντάτσχαουντ – Λουκάνικο

Πάντα σε ετοιμότητα, αυτό το σκυλάκι – λουκάνικο θα βρίσκεται πάντα δίπλα σας για να σας φροντίζει. Τα ντάτσχαουντ αξιοποιούν την υψηλή τους ευφυΐα για να εντοπίσουν άμεσα τις όποιες απειλές για το περιβάλλον τους. Όταν δεν έχουν τεντωμένες «κεραίες», τους αρέσει να ξαπλώνουν στην αγκαλιά μας, και να ξεκουράζονται μαζί μας. Λατρεύουν την ανθρώπινη συντροφιά και αγαπούν να παίζουν με αξεσουάρ σκύλου που έχουν τη μυρωδιά μας.

Ούτως ή άλλως, μιλάμε για μια πολύ παιχνιδιάρικη ράτσα που βαριέται εύκολα. Αυτό που δεν θα βαρεθούν ποτέ αυτά τα σκυλιά, όμως, είναι να μας αγαπούν και να μας δείχνουν στοργή.

  • Γερμανικός ποιμενικός

Ένα από τα πιο περιζήτητα σκυλιά στον κόσμο δεν μπορεί παρά να είναι κι ένα από τα πιο πιστά. Το προστατευτικό ένστικτο ενός Γερμανικού ποιμενικού αναδεικνύεται από τη μεγαλόσωμη δομή του και τα πάντα όρθια αυτιά του. Η οικογένεια είναι πολύ σημαντική για το σκυλί αυτό, αφού έχει έμφυτο το αίσθημα του ανήκειν.

Εκτιμά τη σταθερότητα των καταστάσεων και προτιμά ήρεμα περιβάλλοντα, για αυτό και χρειάζεται ένα σπιτάκι σκύλου σαν “safe space”. Η ανταμοιβή που θα λάβετε είναι η αμέριστη αγάπη και η προσοχή του, που έχουν πρωταγωνιστή εσάς.

  • Ντόπερμαν

Άλλη μία παρεξηγημένη ράτσα, θύμα της ευφυίας της, αποτελεί αυτή των ντόπερμαν. Όπως και στην περίπτωση των τσιουάουα, τα ντόπερμαν γίνονται επιθετικά μόνο αν καταλάβουν ότι η οικογένειά τους βρίσκεται σε απειλή. Και αυτό γιατί ο άνθρωπος που αναλαμβάνει τη φροντίδα του, είναι πλέον η οικογένειά του. Πέρα από προστάτης, το ντόπερμαν είναι και εκ φύσεως πολύ παιχνιδιάρικο σκυλί. Πώς αλλιώς θα απολάμβανε τη συντροφιά της οικογένειάς του χωρίς το παιχνίδι με αυτήν; Μια ποικιλία από αξεσουάρ σκύλου θα το κάνουν να νιώσει αναπόσπαστο κομμάτι της οικογένειάς σας. 

  • Γαλλικό μπουλντόγκ

Ό,τι πιο κοντά σε ανθρώπινο μωρό είναι ένα γαλλικό μπουλντόγκ για εσάς. Έχει άμεση ανάγκη για αγάπη και φροντίδα από τον ιδιοκτήτη του, αφού ζει για την προσοχή του. Μια και του αρέσουν περισσότερο οι πιο περιορισμένοι χώροι, όπως είναι τα διαμερίσματα, εκτιμά πολύ τα απλά κρεβατάκια σκύλου. Από αυτά θα έχουν συνεχή οπτική επαφή με εσάς στον χώρο που κινείστε, επιβεβαιώνοντας τη διάθεσή σας.

Τα παιδιά είναι μια εξαιρετική επιλογή για τη συντροφιά αυτού του σκύλου, αφού δείχνουν αβίαστα την αγάπη τους προς αυτά. Ειδικά βόλτες και τρέξιμο με τα παιδιά, είναι οι καλύτερες στιγμές για ένα γαλλικό μπουλντόγκ.

  • Μπόξερ

Από τα πιο αξιόπιστα σκυλιά, που δεν χάνουν την παιχνιδιάρική τους φύση σε καμία φάση της ζωής τους, είναι τα μπόξερ. Διαρκώς ενθουσιώδη, με έμφυτη αγάπη προς τα παιδιά, τα μποξέρ αποδεικνύονται πάντα γενναία. Η υψηλή τους νοημοσύνη σε συνδυασμό με τη μεγάλη τους αγάπη και πίστη στο περιβάλλον τους, τα καθιστά άξιους φύλακες. Τους αρέσει να είναι καθαρά, για αυτό και θέλουν φροντισμένα κρεβατάκια σκύλου στο σπίτι τους. Η πειθαρχεία προς την οικογένειά τους δε μειώνει την όρεξη για παιχνίδι. Αντιθέτως, γνωρίζουν πώς να διασκεδάζουν τους αγαπημένους τους.

  •  Ροτβάιλερ

Αν θέλετε να γνωρίσετε τι σημαίνει αγάπη άνευ όρων, τότε ένα ροτβάιλερ είναι αυτό που θα σας εκπαιδεύσει κατάλληλα. Το ροτβάιλερ είναι ένας πιστός φύλακας που αγαπάει πολύ τα παιδιά και τα προστατεύει με όλη του τη ψυχή. Με την κατάλληλη εκπαίδευση, αναγνωρίζουν τον ιδιοκτήτη τους ως αρχηγό αγέλης και γίνονται απόλυτα υπάκουα. Από τη φύση τους είναι θαρραλέα και ενεργητικά, για αυτό χρειάζονται μια καθημερινότητα γεμάτη ερεθίσματα. Αξεσουάρ σκύλου που θα το κάνουν να εκτονώνει την ενέργειά του, θα τα λατρέψει.

Πριν αναρωτηθούμε ποια είναι τα πιο πιστά σκυλιά για εμάς, ας αναρωτηθούμε αν εμείς μπορούμε να τους είμαστε τόσο πιστοί, όσο τους αξίζει.