Άρθρα

5 σκυλιά που δεν μεγαλώνουν ποτέ

Σκέφτεστε να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι, αλλά θέλετε κάποιο που θα παραμείνει μικρό για πάντα, ώστε να μπορείτε να το αγκαλιάζετε και να το έχετε μαζί σας συνέχεια; Ευτυχώς, για εσάς, υπάρχουν κάποια σκυλιά που δεν μεγαλώνουν ποτέ. Ορισμένα από αυτά είναι πολύ αναγνωρίσιμα. Τα μεγαλύτερα σκυλιά είναι εξίσου αξιαγάπητα, αλλά στα διαμερίσματα των πόλεων, οι μικρόσωμες ράτσες προσαρμόζονται καλύτερα και γενικότερα αποπνέουν έναν πιο παιχνιδιάρικο αέρα.

Σκυλιά που δεν μεγαλώνουν ποτέ:

  1. Pomeranian

Τα Pomeranian, απλά τα ερωτεύεται κανείς με την πρώτη ματιά! Εκφραστικά μάτια, φουντωτό τρίχωμα και πρόσωπο που μοιάζει με αλεπού. Όταν δημιουργήθηκαν, σίγουρα τους χαρίστηκε με γενναιοδωρία η γλυκύτητα. Δεν είναι μόνο η εμφάνισή τους, που τα καθιστά αξιολάτρευτα, αλλά και ο χαρακτήρας τους. Τα Pomeranian είναι φιλικά σκυλιά, γεμάτα ενέργεια και αρκετά έξυπνα. Είναι πιστά στο αφεντικό τους και αποτελούν εξαιρετικά κατοικίδια για οικογένειες.

Παρά το μικρό τους μέγεθος και το φιλικό τους χαρακτήρα, διαθέτουν αρκετά μεγάλη αυτοπεποίθηση και δε διστάζουν να συναναστραφούν ακόμα και με μεγαλύτερα σκυλιά. Σημαντικό χαρακτηριστικό τους, είναι πως αποτελούν σκυλιά-φύλακες. Αυτή η δυναμική τους προσωπικότητα, μάλλον πηγάζει από το γεγονός ότι προέρχονται από σκυλιά που τραβούσαν έλκηθρα στην Αρκτική.

Όσον αφορά το μέγεθός τους, τα Pomeranian φτάνουν το μέγιστο μέγεθός τους, περίπου στους 7-10 μήνες. Το ύψος τους κυμαίνεται, συνήθως, μεταξύ 18-30 εκατοστών και το βάρος τους από 1 μέχρι 3 κιλά. Όπως όλα τα toy σκυλιά, είναι εύκολα στη μεταφορά και αποτελούν ιδανικούς συντρόφους για ταξίδια. Το γεγονός πως παραμένουν μικρές χνουδωτές «μπάλες» για όλη τους τη ζωή και δεν μεγαλώνουν ποτέ τα καθιστά ακόμα πιο αξιολάτρευτα.

  1. Yorkshire Terrier

Τα Yorkshire Terrier είναι από τα μικρότερα σκυλιά που υπάρχουν. Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Κυνολογικό Όμιλο (AKC), ζυγίζουν κατά μέσο όρο περίπου 3 κιλά και το ύψος τους φτάνει μόλις τα 17-20 εκατοστά. Αν ψάχνετε για toy σκυλιά που δεν μεγαλώνουν ποτέ, δεν θα βρείτε πολλές καλύτερες επιλογές.

Χαρακτηριστικό τους γνώρισμα είναι το πλούσιο τρίχωμά τους που μοιάζει αρκετά με ανθρώπινο μαλλί στην υφή του. Η προσωπικότητά τους είναι εξαιρετικά δραστήρια και κοινωνική. Μπορεί να φαίνονται μικροσκοπικά, αλλά διαθέτουν μεγάλη προσωπικότητα. Όντας Terrier, έχουν την τάση να θέλουν να προστατεύουν την περιοχή τους και να δείξουν στα υπόλοιπα σκυλιά ποιος είναι ο αρχηγός. Όσον αφορά τη σχέση τους με τους ανθρώπους, δένονται στενά με την οικογένειά τους και είναι πολύ στοργικά. Είναι ενεργητικά, γεμάτα διάθεση για περιπέτεια, αλλά δεν χρειάζονται πολύ μεγάλους περιπάτους. Μια μικρή βόλτα και το παιχνίδι στο σπίτι ή στην αυλή είναι αρκετά για να τα κρατήσουν χαρούμενα.

Τα Yorkshire Terrier μπορεί να είναι καχύποπτα με τους ξένους και έχουν την τάση να γαβγίζουν, οπότε καλό είναι να τα εκπαιδεύσετε από μικρή ηλικία, για να περιορίσετε αυτήν τους τη συνήθεια. Όσον αφορά τη μεταφορά τους, είναι τόσο εύκολη που χωράνε ακόμα και μέσα σε τσάντα. Ίσως, μπορεί να έχετε παρατηρήσει από πολλούς διάσημους, ότι επιλέγουν αυτήν τη ράτσα, ακριβώς λόγω αυτού του πλεονεκτήματός τους αλλά και λόγω της γλυκιάς τους εμφάνισης.

  1. Maltese

Τα Maltese δεν είναι μόνο σκυλιά που δεν μεγαλώνουν ποτέ, αλλά και μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκύλων στον κόσμο. Συναντώνται ήδη από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Θεωρείται, μάλιστα, πως και ο σπουδαίος φιλόσοφος Αριστοτέλης είχε ένα ως κατοικίδιο. Συχνά, αποκαλούνται ως τα πρώτα «lap dogs». Ξεχωρίζουν για την αριστοκρατική τους εμφάνιση, το λευκό τους τρίχωμα και τα μαύρα μάτια τους. Το ύψος τους φτάνει μέχρι και τα 25 εκατοστά, ενώ το βάρος τους κατά μέσο όρο κυμαίνεται μεταξύ 3-3,5 κιλών. Λόγω της ιδιαίτερης εξωτερικής τους εικόνας, αρκετοί celebrities αρέσκονται στο να τα υιοθετούν, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω.

Η εμφάνισή τους είναι εντυπωσιακή, αλλά συνοδεύεται και από μια ακόμα πιο γλυκιά προσωπικότητα. Εφόσον τα εκπαιδεύσετε, ώστε να μην γαβγίζουν συνέχεια, τα Maltese είναι εξαιρετικά σκυλιά για την οικογένεια. Μπορείτε να τα αφήσετε να παίξουν με τα παιδιά, ενώ όσον αφορά τις βόλτες δεν έχουν ιδιαίτερες ανάγκες. Δύο σύντομοι περίπατοι την ημέρα είναι αρκετοί. Αν έχετε άλλα κατοικίδια, τότε δεν υπάρχουν λόγοι ανησυχίας, αφού συνήθως συναναστρέφονται αρκετά καλά μαζί τους, ειδικά αν τα έχετε κοινωνικοποιήσει σωστά από μικρή ηλικία. 

  1. Papillon

Από τα γλυκύτερα σε όψη σκυλιά που δεν μεγαλώνουν ποτέ, είναι τα Papillon (πεταλούδα στα Γαλλικά), τα οποία οφείλουν το όνομά τους στο σχήμα των φουντωτών αυτιών τους, που θυμίζουν φτερά πεταλούδας. Το μέγεθός τους, αγγίζει σε ύψος τα 20-28 εκατοστά κατά μέσο όρο και το βάρος τους τα 3-5 κιλά. Το τρίχωμά τους είναι πιο πυκνό στην περιοχή του στήθους και μοιάζει με χαίτη. Είναι μια ράτσα που χαρακτηρίζεται για την μακροζωία της, με το προσδόκιμο ζωής των Papillon να είναι μεταξύ 13-15 χρόνων.

Ο χαρακτήρας τους, όπως και των περισσότερων toy dogs, είναι αρκετά δραστήριος και συνάμα φιλικός. Απολαμβάνουν τους μεγάλους περίπατους και το παιχνίδι, ενώ είναι και σκυλιά φύλακες. Ένα από τα μεγαλύτερα προτερήματά τους για νέους ιδιοκτήτες είναι, ότι πρόκειται για αρκετά υπάκουα σκυλιά και η εκπαιδεύση σκύλων αυτής της ράτσας είναι ε΄ύκολη υπόθεση, ή και να τους μάθετε κόλπα, αρκεί μόνο να μην τα κακομάθετε. Ακόμα, συνηθίζουν να είναι αρκετά φιλικά με τα υπόλοιπα κατοικίδια και με τα παιδιά, οπότε εύκολα μπορεί να προσαρμοστούν σε οποιαδήποτε οικογένεια. Τέλος, όσο δραστήρια είναι, άλλο τόσο απολαμβάνουν την ανθρώπινη επαφή και μετά χαράς θα σας αφήσουν να τα αγκαλιάσετε και να τα χαϊδέψετε.

  1. Chihuahua

Τελευταία στη λίστα, αλλά πιθανόν και τα δημοφιλέστερα από τα σκυλιά που δεν μεγαλώνουν ποτέ είναι τα Chihuahua, τα αγαπημένα σκυλιά των διάσημων και όχι μόνο. Κατά μέσο όρο, το ύψος των Chihuahua είναι 15-23 εκατοστά, ενώ το βάρος τους 1,7 με 3 κιλά. Αμέσως αντιλαμβάνεστε, ότι είναι πραγματικά μικροσκοπικά και αξίζουν πλήρως τον τίτλο των toy dogs.

Όσο μέγεθος τους «λείπει», τόση προσωπικότητα έχουν! Δένονται συναισθηματικά με τον ιδιοκτήτη τους και μπορεί να γίνουν κτητικά μαζί του. Είναι από τα σκυλιά που λατρεύουν να περνούν το χρόνο τους με την οικογένειά τους και πολύ πιθανόν να σας ακολουθούν μέσα στο σπίτι. Είναι έξυπνα και στοργικά σκυλιά, ενώ παράλληλα είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση και θάρρος. Ο μέσος όρος ζωής τους είναι 10-18 χρόνια.

Μπορεί κάποια σκυλιά να παραμένουν για πάντα μικροσκοπικά, όμως ο χαρακτήρας και η αγάπη που μοιράζουν στις οικογένειες που τα δέχονται ως νέα μέλη τους, είναι τεράστια. Μην διστάσετε να υιοθετήσετε κάποιο και θα αποκτήσετε έναν κολλητό φίλο, που δεν θα φύγει από το πλευρό σας.