Άρθρα

Μικρόσωμα σκυλιά : Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τους μικρούς μας φίλους

Όπως όλοι ξέρουμε ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Τα σκυλιά πάντα θα μας αγαπούν και θα μας προσέχουν (ή τουλάχιστον θα προσπαθούν) ανεξαιρέτως του μεγέθους τους. Από τα μικρόσωμα σκυλιά μέχρι και τα πιο μεγάλα, όλα τους διαθέτουν έντονη προσωπικότητα και χρειάζονται την φροντίδα και την προσοχή μας.

Τα τελευταία χρόνια, σκυλιά όπως τα Γαλλικά Μπουλντόγκ και τα Μπιγκλ βρίσκονται ανάμεσα στις πιο δημοφιλείς επιλογές για όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα κατοικίδιο. Ας δούμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουμε.

Μακροζωία

Μερικά μικρόσωμα σκυλιά, όπως, το Τσιουάουα  και τα Havanese μπορούν να ζήσουν για πολλά χρόνια αν τα φροντίζουμε. Ειδικά, μερικά Τσιουαουα μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 18 χρόνια! Από την άλλη, αρκετά Havanese μπορεί να φτάσουν τα 13 χρόνια. Δεν είναι, βέβαια, μόνο αυτά που έχουν αρκετά καλό προσδόκιμο ζωής.

Τα Beagle έχουν μέσο όρο ζωής περίπου 12 – 15 χρόνια και γενικά αποτελούν μία από τις πλέον υγιείς ράτσες σκύλων που μπορεί να υιοθετήσει κανείς. Πρέπει να προσέχουμε, βέβαια, γιατί μπορεί κάποια μικρόσωμα σκυλιά να έχουν, ναι μεν, καλό προσδόκιμο ζωής, αλλά πολλές φορές τείνουν να παίρνουν βάρος, κάτι πιθανόν επικίνδυνο για την υγεία τους. Πρέπει να έχουμε στο νου μας να τα βοηθάμε να ασκούνται όσο πιο πολύ μπορούν.

Μικρόσωμα σκυλιά & θέματα υγείας

Κάποια μικρόσωμα σκυλιά αντιμετωπίζουν κάποια γνωστά θέματα υγείας. Δεν υπάρχει ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας, απλά έχουν συγκεκριμένες απαιτήσεις για την φροντίδα τους. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα πολύ  δημοφιλή γαλλικά Μπουλντόγκ. Τα γλυκύτατα σκυλάκια με την δυναμική τους προσωπικότητα χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή. Όπως όλα τα βραχυκέφαλα σκυλιά έτσι και αυτά αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα αναπνοής.

Αυτό συμβαίνει λόγω της μικρότερης, επίπεδης μύτης τους και ιδιαίτερα όταν έχει πολύ ζέστη δεν θα πρέπει να τα αφήνουμε να υποφέρουν. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και τα αξιαγάπητα Pugs. Ακόμα, τα γαλλικά μπουλντόγκ είναι top – heavy, δηλαδή το μπροστινό μέρος του σώματος τους είναι πιο βαρύ από το πίσω. Αυτή η ιδιαιτερότητα θα πρέπει να μας θυμίσει να προσέχουμε πως τα σηκώνουμε και τα μεταφέρουμε. Παρόλα αυτά, αν τα φροντίζουμε, τα γαλλικά Μπουλντόγκ είναι ένα από τα σκυλιά με τις πιο χαρισματικές προσωπικότητες.

Έντονες προσωπικότητες

Ό,τι τους λείπει σε μέγεθος, τα μικρόσωμα σκυλιά το διαθέτουν σε χαρακτήρα. Από παιχνιδιάρικα, μέχρι υπερπροστατευτικά, μπορεί να συναντήσουμε όλων των ειδών τις συμπεριφορές. Για παράδειγμα, τα Boston Terrier είναι ένα από τα πιο κοινωνικά σκυλιά. Είναι επίσης και ένα από τα πιο εύκολα εκπαιδεύσιμα και αθλητικά. Αποτελούν τον τέλειο φίλο για μια οικογένεια και τα πάνε αρκετά καλά με τα μικρά παιδιά. Δεν είναι εξάλλου τυχαία γνωστά ως «Αμερικάνοι gentleman».

Παρόμοια παιχνιδιάρικη διάθεση έχουν και τα Cavalier King Charles Spaniel. Καθώς, προέρχονται από κυνηγούς και ως εκ τούτου διαθέτουν πολύ ενεργητικές προσωπικότητες και χρειάζονται πολύ περπάτημα. Εύκολα, όμως, συμπαθούν τον κόσμο και τα παιδιά και αποτελούν έναν αξιολάτρευτο φίλο. Τα Jack Rusell Terrier από την άλλη αποτελούν τον τέλειο σύντροφο για γυμναστική. Γεμάτα ενέργεια και διάθεση για παιχνίδι μπορούμε να τα πάρουμε μαζί μας για τρέξιμο και άλλες αθλητικές δραστηριότητες, στις οποίες εύκολα θα ανταπεξέλθουν.

Και άλλα μικρόσωμα σκυλιά, όμως, έχουν μοναδικές προσωπικότητες. Τα Pugs μπορεί να μην είναι τα πιο έξυπνα σκυλιά, αλλά δένονται εύκολα συναισθηματικά με τους ανθρώπους τους, τα πάνε καλά με τα παιδιά και σίγουρα θα χαρίσουν στιγμές γέλιου στο σπίτι. Τα γαλλικά Μπουλντόγκ αποτελούν τον τέλειο παρτενέρ για ένα τραγούδι αφού και αυτά το λατρεύουν.

Λόγω της μεγάλης ενέργειας που διαθέτουν, σε πολλά μικρόσωμα σκυλιά είναι απαραίτητες οι συχνές βόλτες και οι δραστηριότητες. Ακόμα και την πιο γλυκιά προσωπικότητα να έχουν, μπορεί να γίνουν μικρά «διαβολάκια» αν αισθανθούν ότι βαριούνται.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι ο Ποιμενικός των Shetland και τα Pembroke Welsh Corgi. Καλή εκπαίδευση και ανάγκη κοινωνικότητας από μικρή ηλικία χρειάζονται και τα Affenpischers. Τα μικρόσωμα σκυλιά με την μεγάλη περιέργεια τους είναι υπερπροστατευτικά προς την οικογένεια τους και χρειάζεται να προσαρμοστούν νωρίς στο ανθρώπινο περιβάλλον. Όπως και τα Τσιουάουα, συχνά, γαβγίζουν όταν βλέπουν ξένους ανθρώπους.

Διατροφή

Τα μικρόσωμα σκυλιά παρά το μέγεθος τους χρειάζονται αναλογικά περισσότερες θερμίδες ανά κιλό από τα μεγαλόσωμα. Αυτό δεν σημαίνει ότι χρειάζονται τεράστιες ποσότητες φαγητού, αλλά ότι χρειάζονται τα κατάλληλα τρόφιμα προκειμένου να καλύψουν τις μεγάλες ανάγκες που έχουν σε ενέργεια. 

Καλό είναι να υπάρχουν συχνά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως κρέας, ενώ και λιπαρά οξέα όπως το Omega – 3 είναι απαραίτητα για ένα υγιές δέρμα και τρίχωμα. Τρόφιμα που περιέχουν σιτάρι είναι ιδανικά όταν τα μικρόσωμα σκυλιά είναι ακόμα κουτάβια, καθώς αρκετά φορές έχουν ασταθή επίπεδα γλυκόζης και το σιτάρι τα βοηθά να τα διατηρούν σταθερά.

Βέβαια, την διατροφή του σκυλιού μας πρέπει να την προγραμματίζουμε με βάση τις δικές του ανάγκες και καλό είναι να αναζητούμε την συμβουλή του κτηνίατρου, ειδικά όταν βλέπουμε ότι το βάρος του έχει αρχίσει να ξεφεύγει. Η παχυσαρκία μπορεί να έχει πολύ άσχημες συνέπειες στην υγεία του κατοικίδιου μας.

Επιρρεπή σε ατυχήματα

Λόγω του ότι είναι μικροσκωπικά, αλλά και γεμάτα ενέργεια, τα μικρόσωμα σκυλιά μπορεί αρκετές φορές να τραυματιστούν στην προσπάθεια τους να παίξουν. Κάνοντας ένα άλμα για να ανέβουν στο κρεβάτι, λόγω του μικρού τους μεγέθους, μπορεί να δυσκολευτούν να ανέβουν με αποτέλεσμα να πέσουν και να χτυπήσουν.

Αν γίνεται, μικρά σκαλάκια ή ράμπες που να τα βοηθούν να ανέβουν σε ψηλές επιφάνειες θα ήταν ένα ιδανικό δώρο για τους μικρούς μας φίλους. Ακόμα, πολλές φορές τα μικρόσωμα σκυλιά αγνοούν τις πραγματικές τους διαστάσεις με πιθανό αποτέλεσμα να έρθουν αντιμέτωπα με επικίνδυνες καταστάσεις.

Ένα μεγαλύτερο σκυλί αν δεν είναι καλά εκπαιδευμένο μπορεί να φέρει μπελάδες. Μπορεί να είναι γεμάτα χαρά και ενέργεια, όμως, η δύναμη τους δεν συγκρίνεται με τα μεγαλύτερα σκυλιά. Πρέπει, λοιπόν, να προσέχουμε στο δρόμο, αλλά πρωτίστως για ακόμα μια φορά πρέπει να τονίσουμε την σημασία της εκπαίδευσης προκειμένου να αποφύγουμε τέτοιες καταστάσεις και προβλήματα.

Συνοψίζοντας, τα μικρόσωμα σκυλιά είναι οι καλύτεροι σύντροφοι για μέσα στο σπίτι. Πέρα από χαριτωμένα, ο χαρακτήρας τους είναι ιδιαίτερος και πολλές φορές αστείος και ενεργητικός. Αν και εμείς τα φροντίζουμε και τα αγαπάμε παρέχοντας τους την απαραίτητη φροντίδα και εκπαίδευση τότε θα αποκτήσουμε έναν φίλο που δεν πρόκειται να χάσουμε ποτέ από το πλευρό μας. Είναι σημαντικό να διαλέγουμε το κατάλληλο για μας σκυλάκι και να μην αμελούμε να το φροντίζουμε ποτέ.