Άρθρα

Βαφτίζεται ο δούλος του θεού… Ρεξ ή αλλιώς: Ιδέες για ονόματα σκυλιών

Υιοθέτησες πρόσφατα κάποιο σκυλάκι και θες να του βρεις όνομα; Οι επιλογές ανάμεσα στις οποίες έχεις να διαλέξεις είναι αμέτρητες. Είτε προτιμάς τα ξένα είτε τα ελληνικά ονόματα, υπάρχουν ονομασίες ιδιαίτερες και μοναδικές για να “βαφτίσεις” το νέο μέλος της οικογένειας σου. Καλό, φυσικά, είναι να ακολουθήσεις και κάποιες συμβουλές. Παρακάτω, θα δεις πως να καταλήξεις στις καλύτερες ιδέες για όνομα σκύλων και κάποιες από τις πιο δημοφιλείς ονομασίες παγκοσμίως.

Τι να αποφύγεις

1.Προσβλήτικα ονόματα

Καλό είναι να έχεις χιούμορ, όταν θα ονομάζεις τον σκύλο σου. Μην είσαι όμως προσβλητικός. Ονόματα ρατσιστικού τύπου ή χυδαία δεν είναι καλές ιδέες για όνομα σκύλων. Μπορεί να θεωρείς ότι είναι άκακα αστειάκια, αλλά εύκολα μπορεί να φανούν μειωτικά και να προκαλέσουν παρεξηγήσεις. Μην δημιουργείς άσκοπα προβλήματα στον εαυτό σου.

2.Παρόμοιο όνομα με άλλα κατοικίδια

Αν μοιράζεσαι ήδη το σπίτι σου και με άλλα ζωάκια απέφυγε να τους δώσεις παρόμοιο όνομα. Αν οι ονομασίες των κατοικίδιων σου ακούγονται παραπλήσιες στο αυτί απέφυγε τις. Δεν θες να φωνάζεις τον Μάκη και να έρχεται ο Τάκης. Εξάλλου, το κάθε σκυλάκι έχει τις ιδιαιτερότητες του και αξίζει ένα ξεχωριστό όνομα.

3.Απέφυγε τα πολύ κοινά ονόματα

Εκτός και αν κάποια από τις πιο συνηθισμένες επιλογές, όπως Bella και Rex, σου αρέσει πραγματικά πολύ, καλό είναι να τις αποφύγεις. Όταν θα βγεις βόλτα με τον τετράποδο φίλο σου, πιθανόν να συναντήσεις κάποια από αυτά τα ονόματα. Το σκυλάκι σου θέλεις να ξεχωρίζει από τα άλλα. Σημαίνει πολλά για σένα, οπότε μην το τσουβαλιάζεις με τα υπόλοιπα.

4.Μην ξεχάσεις την προσωπικότητα και τα χαρακτηριστικά του

Δεν μπορείς να επιλέξεις όνομα για το σκυλάκι σου και να μην λάβεις υπόψιν σου τα χαρακτηριστικά και την πραγματικότητα του. Αν η ράτσα του σκύλου σου είναι μια από τις μικρές, όπως French Bulldog ή Boston Terrier, το όνομα Τιτάνας για παράδειγμα δεν θα του ταίριαζε ιδιαίτερα εκτός κι αν η προσωπικότητά του είναι larger than life. Οι καλύτερες ιδέες για όνομα σκύλων προκύπτουν, όταν έχουμε ξεκάθαρη εικόνα της προσωπικότητας του μικρού μας φίλου.

5.Μην επιλέγεις μεγάλα ονόματα

Καλό είναι το όνομα του σκύλου σου να είναι σύντομο. 2-3 συλλαβές είναι αρκετές. Τα μεγάλα ονόματα θέλουν χρόνο για να τα φωνάξεις και δεν θες κάθε φορά που θα φωνάζεις το σκυλάκι σου να χρειάζεται να αναφωνείς όλο το ελληνικό αλφάβητο. Αν μπορείς να σκεφτείς και κάποιο όνομα που τελειώνει σε φωνήεν, ακόμα καλύτερα. Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται την αλλαγή της συχνότητας στην φωνή μας και είναι ιδανικό το όνομα να καταλήγει σε φωνήεν, ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα. Έχε επίσης υπόψη σου ότι το «σ» μέσα στο όνομα θα βοηθούσε το σκυλάκι σου να σε ακούει περισσότερο όταν το φωνάζεις.

Μερικές ιδέες για όνομα σκύλων

α) Πήγαινε βόλτα στο πάρκινγκ

Ένας εύκολος τρόπος να βρεις κάποια καλά ονόματα, ειδικά αν είσαι λάτρης των αυτοκινήτων είναι να πας μια βόλτα στην γειτονιά σου ή σε κάποιο παρκινγκ. Πολλά αυτοκίνητα μπορούν να δώσουν ωραίες ιδέες για ονόματα. Ένα από αυτά είναι το Tesla. Αν έχεις ένα σκυλάκι έξυπνο και γεμάτο ενέργεια, γιατί να μην του δώσεις το όνομα αυτό; Ακόμα και ο Elon Musk θα ενέκρινε.

β) Για τους λάτρεις της μουσικής

Μια ωραία ιδέα είναι να ονομάσεις το σκυλάκι σου, εμπνευσμένος από τους αγαπημένους σου καλλιτέχνες. Ονόματα, όπως το Freddie ( ή και Mercury αν σ’ αρέσει και το διάστημα) και το Ozzy είναι τέλεια για σκυλιά με προσωπικότητα και ταπεραμέντο. Ακόμα, διάφορα ονόματα από τραγουδιστές όλων των ειδών μπορούν να αποτελέσουν τέλεια ονόματα. Bruce (Dickinson), Jackson, Madonna είναι μερικά. Αν έχεις ένα μεγαλόσωμο σκυλί ή λίγο παχουλό το ψευδώνυμο Biggie είναι ένα προσωπικό αγαπημένο.

γ) Η έμπνευση της τηλεόρασης

Μπορείς φυσικά να δώσεις και κάποιο όνομα από τον αγαπημένο σου χαρακτήρα σειράς ή ταινίας. Για παράδειγμα και τα πέντε ονόματα των πρωταγωνιστών από τα φιλαράκια είναι εξαιρετικά ονόματα για σκυλάκια, ειδικά αν ταιριάζουν και σε χαρακτήρα. Joey για πιο αστεία σκυλιά ή Phoebe αν “κουβαλάνε” κάποια τρέλα. Αν έχεις δει το Office και τις διαγραμμένες σκηνές του μπορεί να έχεις ακουστά το όνομα Pamela Beagsley, που έδωσε στο Beagle του ο Michael Scott – εμπνευσμένος από την φίλη του Pam Beesley. Μην ξεχνάμε και την εικονική Lassie, αν έχεις ένα Rough Collie ή το Hachiko αν έχεις Akita ή ένα πιστό σκυλάκι. Αν και καλό είναι, όπως είπαμε, να αποφύγεις τα τετριμμένα.

δ) Μυθολογία

Τόσο η Ελληνική όσο και η ξένη μυθολογία μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές ονομασίες για σκυλιά. Το όνομα του Δία, του βασιλιά των θεών, είναι τέλειο για ένα σκυλί που έχει ηγετική φυσιογνωμία. Ειδικά, άμα είναι και γυναικάς. Από την άλλη, το όνομα της θεάς Ήρας είναι τέλειο για να ονομάσουμε την σκυλίτσα μας. Αν του αρέσει να μπλέκει σε καυγάδες και με τα υπόλοιπα, γιατί να μην πάρει το όνομα του θεού του πολέμου Άρη; Tέλος, αν είναι πονηρό και παιχνιδιάρικο, αναρωτήθηκες μήπως είναι η μετενσάρκωση του Loki;

ε) Ιστορικά πρόσωπα

Διάφορα ιστορικά πρόσωπα μπορούν να αποτελέσουν ονομασίες για το σκυλάκι μας. Αν έχουμε Bulldog, μπορούμε να το ονομάσουμε με βάσει τον συμπατριώτη του και πρώην πρωθυπουργό της Αγγλίας Τσώρτσιλ ή Ουίνστον αν προτιμάς.  Άμα έχουμε ένα σκυλί με καταγωγή από την Γαλλία, όπως ένα Beauceron, το οποίο είναι ατρόμητο και ανεξάρτητο ο Ναπολέων έρχεται στο μυαλό. Από ελληνικά ονόματα, γιατί όχι Λεωνίδας ή Αχιλλέας;

στ) Επιστήμη και διάστημα

Πολλά ονόματα από τον χώρο της επιστήμης μπορούν να κοσμήσουν έξυπνες ράτσες σκυλιών, όπως τα Golden Retriever και τα Doberman. Άλμπερτ και Χόκινγκ είναι δύο, που εύκολα έρχονται στο μυαλό. Για γλυκούλες μικρές σκυλίτσες το όνομα Luna, που προκύπτει από το φεγγάρι είναι, επίσης μια συχνή, αλλά και εξαιρετική επιλογή. Φυσικά, και το όνομα Laika από το πρώτο σκυλί που στάλθηκε στο διάστημα.

ζ) Πες σ’ αγαπώ

Η λέξη αγαπώ και τα παράγωγα της περιέχονται στην ονομασία πολλών ονομάτων παγκοσμίως. Ανάμεσα σ’ αυτά και το Έρασμος, το οποίο σημαίνει ότι κάποιος αξίζει να αγαπηθεί. Το αφρικανικό όνομα Obi, που σημαίνει καρδιά ή το Mila που εννοεί στα ρωσικά, ότι κάποιος είναι αγαπητός. Τα ονόματα Άγγελος (ή Angel αν σ’ αρέσει περισσότερο η χροιά της αγγλικής λέξης), Βαλεντίνα/ -ος και Freya (από την σκανδιναβική θεά της αγάπης), είναι ονόματα όμορφα και δηλώνουν πολλά για τη σημασία που έχει για μας ο τετράποδος φίλος μας. Συνοψίζοντας, οι ιδέες για όνομα σκύλων είναι αμέτρητες και μπορούν να προκύψουν από παντού. Σημασία έχει να βρούμε ένα όνομα που να μας αρέσει και να κάνει τον καλύτερο μας φίλο να ξεχωρίζει