Άρθρα

Μάθε για τα 5 μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε

Η υιοθεσία ενός σκύλου συνοδεύεται από αρκετές υποχρεώσεις. Όσοι έχουμε κάποιο σκυλάκι στο διαμέρισμα μας γνωρίζουμε ότι η συγκατοίκηση μαζί του αποτελεί μια μοναδική θετική εμπειρία. Συχνά όμως, χρειάζεται να αφιερώνουμε χρόνο για να καθαρίζουμε τις τρίχες που αφήνει πίσω του.

Στην περίπτωση που κάτι τέτοιο σας κουράζει, έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε. Είναι γλυκύτατα και δεν γεμίζουν το σπίτι με τρίχες. Θα αναφέρουμε παρακάτω μερικά από αυτά.

Τα δημοφιλέστερα μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε

  1. Havanese

Μόνο το βλέμμα ενός σκύλου Havanese, είναι αρκετό για να κερδίσει την καρδιά σας, αφού αποτελούν τον «ορισμό της γλυκύτητας».

Είναι μικρά σε μέγεθος, έχουν μακρύ τρίχωμα, που εύκολα μπορεί να αγγίξει μέχρι και το πάτωμα, άμα δεν κουρευτεί. Το τρίχωμα των σκύλων αυτών, χρειάζεται τακτική φροντίδα με εβδομαδιαίο βούρτσισμα και συχνό πλύσιμο.

Έχουν πολύ ευχάριστο και αγαπησιάρικο χαρακτήρα, ενώ φημίζονται για την ανεξάντλητη διάθεσή τους για παιχνίδι.

Θα περάσετε σίγουρα, αρκετό ποιοτικό χρόνο μαζί, παίζοντας και απολαμβάνοντας τη συντροφιά τους.

Τα σκυλιά Havanese είναι από τα δημοφιλέστερα μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε. Πώς θα μπορούσαν να μην είναι άλλωστε, όταν μας κοιτάνε με τα μεγάλα και εκφραστικά τους μάτια;

  1. Shih Tzu

Τα Shih Tzu είναι μια από τις αρχαιότερες ράτσες σκυλιών και αναφορές σε αυτά υπάρχουν εδώ και χιλιάδες χρόνια. Υπάρχουν ενδείξεις ότι εμφανίστηκαν κοντά στο 800 π.Χ.

Κατά τη διάρκεια της Κομμουνιστικής Επανάστασης στη Κίνα, η ράτσα Shih Tzu σχεδόν εξαφανίστηκε, αλλά ευτυχώς η αξιαγάπητη αυτή φυλή κατάφερε να επιβιώσει.

Η εμφάνισή τους είναι χαρακτηριστική, ενώ ξεχωρίζει το μακρύ τους τρίχωμα ιδιαίτερα στο σημείο του προσώπου. Το τρίχωμά τους χρειάζεται τακτική περιποίηση (ασχέτως του ότι δεν μαδάνε).

Το μέγεθός τους είναι πραγματικά μικρό και μπορούν να ζυγίζουν ακόμα και λιγότερο από 2 κιλά.

Είναι πολύ κοινωνικά, στοργικά και έχουν ανάγκη τη συναναστροφή με άλλα σκυλιά και ανθρώπους, για τη διατήρηση της καλής τους ψυχικής υγείας. Παρότι, το όνομά τους μεταφράζεται ως «λιοντάρι σκύλος», μπορούν με επιτυχία να κρατούν συντροφιά σε οικογένειες.

Επιπλέον, είναι έξυπνα και γεμάτα ενέργεια. Να είστε σίγουροι ότι δεν θα μπορείτε να τους χαλάσετε χατίρι!

  1. Yorkshire Terrier

Όταν αναφερόμαστε σε μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε, δεν μπορούμε να μην προσθέσουμε στη λίστα τα πασίγνωστα και αξιολάτρευτα Yorkshire Terrier. Φημίζονται για το μικροσκοπικό τους μέγεθος και την «ακαταμάχητη» εμφάνιση τους. Το τρίχωμα αυτών των σκύλων, είναι απαλό και ιδανικό για όσους ταλαιπωρούνται ενίοτε, από αλλεργίες.

Χρειάζονται καθημερινή φροντίδα, για να μην μπλέκονται οι τρίχες τους. Ο χρόνος που θα αφιερώσετε στον καλλωπισμό του σκύλου σας δεν πρέπει να σας τρομάζει και να είστε βέβαιοι ότι ο χρόνος αυτός μαζί του θα είναι απολαυστικός.

Η προσωπικότητά τους είναι μοναδική. Τα σκυλιά αυτά είναι κοινωνικά, θαρραλέα και έξυπνα.

Είναι αρκετά ενεργητικά σκυλιά, λατρεύουν το παιχνίδι και τους περιπάτους. Στις βόλτες τους, τους αρέσει να εξερευνούν. Είναι σίγουρο, ότι μαζί τους δεν θα πλήξετε ποτέ.

Η συναναστροφή τους με τα παιδιά είναι απολύτως ακίνδυνη και επιφέρει τόσο σε εκείνα όσο και στα παιδιά μόνο θετικά συναισθήματα και βιώματα. Για το λόγο αυτό, επιλέγονται συχνά από τις οικογένειες.

Επιπλέον, όσον αφορά τα ταξίδια, δεν θα δυσκολευτείτε, αφού η μεταφορά τους είναι εύκολη, ενώ αποτελούν «καλούς συνταξιδιώτες».

  1. Maltese

Τα Maltese κρατούν συντροφιά στους ανθρώπους εδώ και χιλιετίες. Με καταγωγή από τη Μάλτα, η ράτσα αυτή έχει πολλά ιδιαίτερα και ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά. Τα σκυλιά αυτά, διακρίνονται για το μακρύ λευκό τρίχωμα και τα μαύρα τους μάτια. Στα επιπλέον θετικά τους, (εκτός του ότι είναι από τα μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε) είναι ότι το τρίχωμά τους είναι υποαλλεργικό.

Η πανέμορφη εξωτερική τους εμφάνιση συνδυάζεται και με μια ευχάριστη προσωπικότητα, αφού είναι φιλικά, παιχνιδιάρικα και έξυπνα. Τους αρέσει να μαθαίνουν καινούρια πράγματα, γεγονός που καθιστά την εκπαίδευσή τους πιο εύκολη, αλλά και ενδιαφέρουσα διαδικασία.

Η εκπαίδευσή τους είναι εύκολη ακόμα και για εκείνους που θα υιοθετήσουν ένα σκυλί για πρώτη φορά. Κατά την εκπαίδευση πρέπει να είστε προσεκτικοί, επειδή είναι αρκετά ευαίσθητα και για αυτό πρέπει να αποφεύγετε την υπερβολική αυστηρότητα. Σημαντική θέση στην εκπαίδευση θα έχει η επιβράβευση.

Βεβαία, δείξτε προσοχή να μην τα «καλομάθετε». Έχουν την τάση να «ικετεύουν» για να «περάσει» το δικό τους, αλλά εσείς πρέπει αντισταθείτε, όσο δύσκολο και αν είναι. Με το γλυκό τους βλέμμα μπορούν να «κερδίσουν τα πάντα»!

Δένονται πολύ με την οικογένειά τους και τους αρέσει να περνούν πολύ χρόνο μαζί, οπότε καλό θα ήταν (όταν υπάρχει η δυνατότητα) να τα παίρνετε μαζί σας σε εκδρομές και εξόδους.

  1. Chinese Crested

Αν ψάχνετε για μικρόσωμα σκυλιά που δεν μαδάνε, γιατί να μην διαλέξετε κάποιο που έχει ελάχιστο τρίχωμα; Τα Chinese Crested (Κινέζικοι Λοφιοφόροι) είναι αυτό που αναζητάτε.

Τα σκυλιά αυτά, χωρίζονται σε εκείνα με ελάχιστο τρίχωμα και σε εκείνα που δεν έχουν καθόλου τρίχωμα. Εκείνα που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία, έχουν μια λεπτή στρώση από τρίχωμα σε όλο τους το σώμα, ενώ εκείνα στη δεύτερη έχουν απλώς λιγοστές τρίχες (στο πρόσωπο, τα πόδια και την ουρά τους).

Η προσωπικότητά τους διακρίνεται για την κοινωνικότητα και την αγάπη τους προς τους ανθρώπους. Τα σκυλιά αυτά, λατρεύουν να περνούν χρόνο στην αγκαλιά σας. Είναι φιλικά και κοινωνικά με τα μέλη της οικογένειάς τους, αλλά ενδέχεται να είναι επιφυλακτικά και απόμακρα απέναντι σε ανθρώπους που συναντούν για πρώτη φορά. Αυτό φυσικά, διαρκεί μόνο για λίγη ώρα μέχρι να νιώσουν οικειότητα και ασφάλεια.

Επιπλέον, τα σκυλιά αυτά μπορεί να θεωρηθούν «φύλακες», αφού θα σας προειδοποιήσουν σε περίπτωση που κάποιος επιχειρήσει να παραβιάσει το σπίτι σας.

Αν και το μικρό τους μέγεθος δεν τους βοηθά σε μέγιστο βαθμό, εκείνα θα προσπαθήσουν με κάθε τρόπο να σας προστατέψουν.

Είναι ιδιαιτέρως προσαρμοστικά αφού δεν έχουν πρόβλημα να ζήσουν σε διαμερίσματα ή σε οποιαδήποτε άλλη κατοικία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα Chinese Crested είναι αθλητικά σε τέτοιο βαθμό που θα σας εκπλήξουν με τις ικανότητές τους στο σκάψιμο, στην αναρρίχηση, στα άλματα και στο τρέξιμο.

Για εσάς, λοιπόν, που αγαπάτε να περνάτε χρόνο με τους τετράποδους φίλους σας, αλλά δεν έχετε χρόνο (ή και διάθεση) να αφιερώνετε στο καθημερινό καθάρισμα του σπιτιού, σας έχουμε τις λύσεις. Ο χρόνος που θα αφιερώνατε στο καθάρισμα, τώρα θα είναι όλος διαθέσιμος για παιχνίδι και ποιοτική επαφή με το αγαπημένο σας κατοικίδιο.