Άρθρα

Σκυλιά Κοκόνι: Ότι χρειάζεται να γνωρίζετε για την Ελληνική ράτσα

Τα σκυλιά ράτσας Κοκόνι αποτελούν τη δημοφιλέστερη ράτσα σκύλων με καταγωγή την Ελλάδα. Πρόκειται για μια φυλή σκύλων με μακρά ιστορία, ιδιαίτερη εμφάνιση και χαρακτήρα. Ας δώσουμε μια ευκαιρία σε αυτούς, τους τετράποδους φίλους μας, να γνωριστούμε καλύτερα. Το εύρος της αναγνωρισιμότητας και δημοτικότητας αυτής της ράτσας σκύλων, φάνηκε και από το γεγονός, ότι η ίδια η Nicole Kidman στην ταινία Bewitched(2005) είχε ένα ως κατοικίδιο.

Προέλευση και γενικές πληροφορίες για τα σκυλιά ράτσας Κοκόνι

Τα σκυλιά ράτσας Κοκόνι είναι Ελληνικής προέλευσης και εμφανίζονται ήδη από την αρχαία Ελλάδα. Ενδεικτικό της παρουσίας τους, είναι η αναπαράστασή τους πάνω σε διάφορα αγγεία, νομίσματα, αγάλματα, ακόμα και η αναφορά τους σε κείμενα της αρχαίας Ελληνικής. Τα σκυλιά αυτά, ήταν αναθρεμμένα για να κρατούν συντροφιά και συνήθιζαν να τριγυρίζουν γύρω από τα παιδιά και τις γυναίκες. Συχνά ακολουθούσαν τις γυναίκες στην αγορά και θεωρούνταν ως σημάδι αριστοκρατίας για όσους τα είχαν υιοθετήσει. Το όνομά τους σημαίνει “μικρός σκύλος” και δυστυχώς δεν αναγνωρίζονται επίσημα ως ράτσα σκυλιών από κανέναν επίσημο οργανισμό, εκτός από τον Κυνολογικό Όμιλο Ελλάδας (ΚΟΕ).

Εμφάνιση

Τα σκυλιά ράτσας Κοκόνι είναι μικρόσωμα, με μακρύ τρίχωμα, γυριστή ουρά και σχετικά μακρύ κορμό. Το ύψος τους κυμαίνεται μεταξύ 24-28 εκατοστών για τα αρσενικά, 23-27 εκατοστά για τα θηλυκά και το βάρος τους από 4-8 κιλά. Σε κάποιο βαθμό η εμφάνιση τους θυμίζει τα σκυλιά Σπάνιελ και ως εκ τούτου σε χώρες, όπως η Αγγλία, ορισμένες φορές αναφέρονται ως Κοκόνι Σπάνιελ. Το τρίχωμά τους είναι κοντό στην περιοχή του κεφαλιού, ενώ είναι μακρύτερο στο σώμα και στο λαιμό. Το κεφάλι τους είναι τριγωνικό, με πεσμένα αυτιά και το σώμα τους είναι μακρύτερο από ότι το ύψος τους.

Χαρακτήρας

Ο χαρακτήρας των σκυλιών της ράτσας Κοκόνι είναι αρκετά φιλικός και στοργικός, γεγονός που τα καθιστά εξαιρετικά δημοφιλή στη χώρα μας. Έχουν διάθεση για παιχνίδι και ενδέχεται να επιχειρήσουν να μας προσεγγίσουν μέσω γαβγίσματος, όποτε το επιθυμούν. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους, είναι πως δένονται στενά με τους ιδιοκτήτες τους. Δεν πρέπει να μας φανεί περίεργο, αν μας ακολουθούν ή αν έρχονται να ξαπλώσουν στο κρεβάτι μας. Παρότι απολαμβάνουν την επαφή με την οικογένεια που τα έχει υιοθετήσει, είναι ανεξάρτητα και μπορούν να παραμείνουν μόνα τους για αρκετές ώρες.

Πέρα από φιλικά, τα σκυλιά ράτσας Κοκόνι είναι ιδιαίτερα έξυπνα, υπάκουα και ως εκ τούτου εύκολα μπορούν να εκπαιδευτούν και να γίνουν κατοικίδια. Δεν θα δυσκολευτούμε να τα μάθουμε να προσαρμοστούν στην ανθρώπινη κοινωνία, ενώ μπορούμε να τους διδάξουμε να κάνουν και κόλπα. Δεν είναι τυχαίο, που, όπως προαναφέρθηκε, τα συναντάμε ακόμα και σε ταινίες. Αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως χαρακτηρίζονται από το θάρρος τους και αποτελούν εξαιρετικά σκυλιά φύλακες. Μπορεί το μικρό τους μέγεθος να τα αποτρέπει από το να κάνουν πολλά πράγματα σε περίπτωση εισβολής, αλλά είναι σε επιφυλακή και μπορούν να μας προειδοποιήσουν σε περίπτωση κινδύνου.

Οι σχέσεις των σκυλιών Κοκόνι με τους ξένους και τα παιδιά

Όντας σκυλιά φύλακες, όταν κάποιος πλησιάσει το σπίτι με σκοπό να το παραβιάσει, θα αρχίσουν να γαβγίζουν, ώστε να μας προειδοποιήσουν για την παρουσία του. Μπορεί αρχικά να είναι περίεργα και καχύποπτα  με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν, αλλά αν τα κοινωνικοποιήσουμε σωστά από μικρή ηλικία, πράγμα αρκετά εύκολο, τότε θα τα διευκολύνουμε να δείξουν το φιλικό και αγαπησιάρικό τους πρόσωπο, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν.

Αν και με τους ξένους μπορεί να είναι καχύποπτα, τα σκυλιά ράτσας Κοκόνι λατρεύουν τα παιδιά. Η παιχνιδιάρικη φύση τους και το μικρό τους μέγεθος τα καθιστά τους τέλειους συντρόφους για τα μικρότερα μέλη της οικογένειας. Μπορούμε να αφήσουμε τα παιδιά μας να τους μάθουν κόλπα ή να χρησιμοποιήσουν κάποια από αυτά που ήδη έχουμε μάθει στα κατοικίδιά μας. Το παιχνίδι είναι και ένας καλός τρόπος να εκτονώσουν τα Κοκόνι την ανεξάντλητη ενέργειά τους και να τα διατηρήσουμε σε καλή ψυχολογική κατάσταση.

Κοκόνι και άλλα κατοικίδια

Η σχέση τους με τα άλλα σκυλιά, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από εμάς και το κατά πόσο, τα κοινωνικοποιήσαμε σωστά, ειδικά τα πρώτα χρόνια της ζωής τους, όταν και ήταν ευκολότερο να μάθουν τους κανόνες συμπεριφοράς. Εφόσον εμείς τους παρέχουμε την απαραίτητη εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση, τότε μπορούν να μεγαλώσουν ακόμα και σε σπίτι με γάτες.

Ανάγκες από άσκηση

Τα σκυλιά ράτσας Κοκόνι διαθέτουν αστείρευτη ενέργεια και πρέπει να την εκτονώνουν. Τους αρέσουν ιδιαίτερα οι βόλτες, το τρέξιμο, τα παιχνίδια για σκύλους, και είναι ιδανικό να αφιερώνουμε τουλάχιστον 45 λεπτά για την άσκησή τους σε καθημερινή βάση. Δεν είναι τα κλασικά σκυλιά του σαλονιού, παρά το μικρό τους μέγεθος.

Δεν έχουν πρόβλημα με τους μεγάλους περιπάτους, οπότε μπορούμε να εκμεταλλευτούμε την παρέα τους και να θέσουμε και εμείς τον εαυτό σε μια διαδικασία γυμναστικής και ευεξίας. Όχι μόνο η άσκηση θα γίνει πιο διασκεδαστική, αλλά θα μπορέσουμε να βελτιώσουμε την υγεία μας και πιθανόν να κάνουμε καινούριες γνωριμίες συναντώντας άλλους ιδιοκτήτες σκυλιών. Σε καμία των περιπτώσεων, δεν πρέπει να τα κρατάμε περιορισμένα εντός του σπιτιού -όπως και καμία άλλη ράτσα δηλαδή- , καθώς μπορεί να τα οδηγήσει σε πρόκληση υλικών ζημίων.

Υγεία και προσδόκιμο ζωής

Τα σκυλιά ράτσας Κοκόνι είναι αρκετά ανθεκτικά και δεν εμφανίζουν συχνά, σημαντικά προβλήματα υγείας. Το γεγονός πως έχουν διατηρηθεί στην Ελλάδα για δεκαετίες, τα έχει βοηθήσει να προσαρμοστούν στο κλίμα της χώρας μας. Αυτό σημαίνει, πως δεν θα μας επιβαρύνουν, ιδιαιτέρως, οικονομικά, αφού κατά πάσα πιθανότητα σπάνια θα χρειαστεί να επισκεφθούμε εκτάκτως τον κτηνίατρο. Δεν χρειάζονται συχνά μπάνιο, αλλά αν δούμε πως έχουν λερωθεί αρκετά, συνίσταται να τα πλύνουμε.

Καλό είναι να φροντίζουμε τακτικά το τρίχωμά τους, ακόμα και καθημερινά αν έχουμε τη δυνατότητα, για να αποφύγουμε την πιθανότητα δημιουργίας κόμπων. Στην περίπτωση που για πρώτη φορά υιοθετούμε κάποιο σκυλάκι, δεν χρειάζεται άγχος, καθώς η φροντίδα τους δεν είναι ιδιαίτερα απαιτητική και θα χρειαστεί περίπου 15 λεπτά σε καθημερινή βάση. Ένα από τα σημαντικότερα προτερήματά τους είναι πως δεν μαδάνε ιδιαίτερα, οπότε δε θα χρειαστεί να σπαταλήσουμε πολύ χρόνο μαζεύοντας τις τρίχες τους. Το προσδόκιμο ζωής για τα σκυλάκια της συγκεκριμένης ράτσας είναι μεταξύ 13 και 17 χρόνων.

Τα σκυλιά ράτσας Κοκόνι, γνωστά και ως «ελληνικοί οικόσιτοι σκύλοι», είναι τα ιδανικά κατοικίδια συντροφιάς για εμάς και την οικογένειά μας. Δεν χρειάζεται να έχουμε ενδοιασμούς σχετικά με τη σχέση τους με άλλους ανθρώπους και κατοικίδια, αρκεί να μην αμελήσουμε εμείς τις υποχρεώσεις μας. Υιοθετώντας ένα Κοκόνι, φέρνουμε στην οικογένειά μας ένα κομμάτι της ιστορίας μας. Το γεγονός ότι κατάφεραν να επιβιώσουν στη χώρα μας για χιλιάδες χρόνια, μόνο τυχαίο δεν είναι, για αυτό και οφείλουμε να τα διατηρήσουμε για άλλα τόσα.